S-hovedbestyrelsesmedlem: Der tegner sig en uheldig tendens med Henrik Sass

Et medlem af Socialdemokratiets hovedbestyrelse afkræver gruppeformanden en forklaring.

Henrik Sass Larsen kritiseres fra flere sider for at udtale sig i modstrid med partilinjen, når han lægger op til, at Danmark skal "rodes ud" af internationale konventioner. (Foto: henning Bagger © Scanpix)

En gruppeformands opgave er først og fremmest at udtale sig om sit partis politik - og bestemt ikke at udtale sig direkte i modstrid med partilinjen.

Med det argument vil Inge Kjær Andersen, der er medlem af Socialdemokratiets hovedbestyrelse, tage sagen om gruppeformand Henrik Sass Larsens udtalelser om internationale konventioner op på næste møde i partiets hovedbestyrelse.

- Jeg mener, at man som en del af ledelsen har en særlig forpligtelse til at udtale sig om partiets politik – og ikke om ens personlige friske bemærkninger, siger Inge Kjær Andersen.

- Jeg har bedt om på næste hovedbestyrelsesmøde at få en forklaring.

Det er en udtalelse, som Sass fremkom med i TV2 News-programmet Pind & Sass i går aftes, der får Inge Kjær Andersen til at tage sagen op i hovedbestyrelsen. I programmet udtalte Sass, at Danmark skal "rode os ud" af internationale konventioner og domstole.

Efterfølgende har partiformand Mette Frederiksen understreget, at Danmark ikke skal udtræde af nogen konventioner. Derudover har retsordfører Trine Bramsen (S) betegnet Sass' udtalelser som "en lidt frisk bemærkning i et program".

Bestyrelsesmedlem: Sass må holde inde

Inge Kjær Andersen er meget glad for, at der er blevet sat to streger under partilinjen. Men det ændrer ikke på, at hun gerne vil have en forklaring fra gruppeformanden selv.

- Jeg synes, der tegner sig en uheldig tendens til, at der kommer "friske bemærkninger", som ikke umiddelbart er partiets politik. Det ser jeg personligt gerne, at han holder inde med, siger hun med henvisning til, at det ikke er første gang, Sass kritiseres for at være på kant med partilinjen.

I sin debatbog "Exodus - vejen frem for centrum-venstre" foreslog gruppeformanden i maj at afkriminalisere cannabis og brugen af hårde stoffer - hvilket ikke er partiets politik, fastslog retsordfører Morten Bødskov.

Og ved et 1. maj-arrangement i 2017 roste Henrik Sass Australien for at have bremset den spontane asylsøgning ved at sende asylansøgere til en lille stillehavsø, mens deres sag behandles. Sass opfordrede til, at Danmark gjorde noget lignende. Samme dag fastslog Mette Frederiksen, at Socialdemokratiet ikke gik ind for en decideret australsk model, men for at genvinde mere selvbestemmelse på flygtningeormådet.

Skal hovedbestyrelsen bede Henrik Sass om at stoppe med at komme med sine private holdninger, når de er i strid med partiets politik?

- Det er i hvert fald min holdning, men det skal jeg have drøftet med mine kolleger i hovedbestyrelsen, siger Inge Kjær Andersen.

DR Nyheder har forgæves forsøgt at få en kommentar fra flere af hovedbestyrelsesmedlemmerne.

Sass: Jeg vil ikke udmelde Danmark af konventioner

Henrik Sass Larsen afviser at stille op til et interview, men i en opdatering på Facebook her til eftermiddag skriver han:

- Man må altså godt debattere menneskerettighedsdomstol, konventioner mv. og være kritisk, uden samtidig at folk lægger til grund, at jeg vil udmelde Danmark ensidigt af disse, for det har jeg ikke sagt eller ment.

Opdateringen ændrer ikke på, at Inge Kjær Andersen vil tage sagen op på næste hovedbestyrelsesmøde i partiet.

- Jeg synes, det ville være rart at få en forklaring fra ham selv. Og det har jeg også en forventning om, at jeg vil få som hovedbestyrelsesmedlem.

- For mig understreger det med al tydelighed, at en gruppeformand skal holde sig til at tale om Socialdemokratiets politik, siger hun.

- Vi står tæt på et valg, og det er da vigtigt, at vælgerne ved, hvad Socialdemokratiet står for.

Socialdemokratiets hovedbestyrelse består blandt andet af partiformanden, de to næstformænd, partisekretæren, regionsformændene og medlemmer valgt i regionerne og kommunerne. Henrik Sass Larsen er som gruppeformand også en del af hovedbestyrelsen.

Facebook
Twitter