S: Ingen lov om whistleblowerordning

Whistleblowerforening, Enhedslisten og SF angriber, at regeringen ikke vil lovgive om en whistleblowerordning. Men ifølge regeringen advarer ekspertudvalg direkte mod det.

Justitsminister Mette Frederiksen vil ikke lovgive om whistleblowerordning. Det har Enhedslisten og SF svært ved at forstå. (Foto: Keld Navntoft (arkivfoto) © Scanpix)

Der bliver ingen ny lov om en whistleblowerordning.

Det slår justitsminister Mette Frederiksen (S) fast, efter regeringens eget ekspertudvalg direkte advarer mod at indføre en sådan ordning.

- Det er utroligt vigtigt, at offentligt ansatte har og bruger deres ytringsfrihed. Men det er klart, at når udvalget ikke anbefaler lovændringer, så lytter jeg til det, siger justitsministeren til Berlingske.

Ordning uden lovgivning

Men det betyder ikke, at der ikke kommer en ordning, så offentligt ansatte kan ytre sig om kritisable forhold på deres arbejdsplads uden at frygte at blive fyret.

Det siger retsordfører Trine Bramsen (S), der dog endnu ikke har set rapporten.

- Grunden til, at vi nedsatte udvalget, var netop for at få en faglig og juridisk vurdering af problemstillingen, og dengang sagde vi, at på bagkant af ekspertudvalgets arbejde ville vi tage stilling til, om der skulle være en whistleblowerordning eller ej, siger hun.

- Udvalget er jo også blevet bedt om at komme med forslag til, hvordan man kan sikre mere åbenhed, og på baggrund af de anbefalinger skal vi have en politisk drøftelse af, hvordan vi sikrer åbenhed.

Forstår ikke regeringens beslutning

Enhedslisten og SF har været ivrige fortalere for en whistleblowerordning, og retsordfører og formand for Folketingets Retsudvalg Karina Lorentzen Dehnhardt (SF) har særdeles svært ved at kapere justitsministerens afgørelse.

- Vi har voldsomt brug for at beskytte offentligt ansatte mod for eksempel en fyring eller degradering, når de fortæller om kritisable forhold på deres arbejdsplads.

Organisation: Uacceptabelt

Whistleblowerorganisationen Veron finder det helt uacceptabelt, at regeringen nu alligevel ikke vil sikre offentligt ansattes ytringsfrihed.

- Vi har set gang på gang, hvordan offentligt ansatte, der fortæller om alvorlige lovbrud, bliver retsforfulgt eller mødt med repressalier fra deres arbejdsgivere, mens de problemer, som de afslører, ikke bliver undersøgt.

- Whistleblowere er vigtige for demokratiet. Derfor er det helt uacceptabelt, at Mette Frederiksen nu efter halvandet års kommissionsarbejde afviser at sikre offentligt ansattes ytringsfrihed ved lov, siger formanden for Veron, advokat Mads Pramming.

/ritzau/