S, K og LA giver Støjbergs smykkeforslag den kolde skulder

Selvom udlændingeminister Inger Støjberg har præciseret sit forslag, vil S, K LA ikke love at stemme for.

Socialdemokraterne vil ikke love regeringen støtte til forslag om at beslaglægge værdigenstande fra flygtninge. Dermed kan flertallet være væk. (Foto: Sara Gangsted © Scanpix)

Regeringen får umiddelbart svært ved at få stemt sit lovforslag om at tage værdigenstande fra flygtninge gennem i folketingssalen.

Trods dagens opblødning fra udlændingeminister Inger Støjberg (V), vil hverken Socialdemokraterne, Liberal Alliance eller De Konservative love støtte til forslaget, der i dag blev præciseret, således at dansk politi kun skal beslaglægge kontanter og vielsesringe, hvis der er tale om et beløb på over 10.000 kroner.

I teksten til det oprindelige lovforslag foreslog regeringen ellers en beløbsgrænse på 3.000 kroner.

Socialdemokraternes udlændingeordfører, Dan Jørgensen, kalder præciseringen et ”skridt i den rigtige retning”, men vil ikke støtte det i sin nuværende form.

- Vi kan ikke under nogen omstændigheder være med til at støtte, at man tager vielsesringe eller andre ting fra folk, som har meget høj affektionsværdi, siger han.

LA: Positivt Socialdemokraterne nærmer sig os

Samme melding lyder fra Liberal Alliances udlændingeordfører, Simon Emil Ammitzbøll, der kalder Socialdemokraternes holdning for ”interessant”.

- Vi har jo hele tiden været skeptiske over for den her del af forslaget. Er der ikke flertal blandt de andre partier, så er det klart, så foreligger der en ny situation.

- Det er jo interessant for os, at Socialdemokraterne nærmer sig den position, som vi havde i forhandlingerne. Det er klart, at det lytter vi til med positive ører, siger Simon Emil Ammitzbøll.

S til regeringen: Træk forslaget

Socialdemokraterne opfordrer direkte regeringen til at trække den del af forslaget, der omhandler beslaglæggelse af smykker, tilbage.

- Vi foreslår i stedet, at hvis folk rejser med kontanter, så skal de selvfølgelig selv betale for deres ophold, hvis de har meget store beløb med sig. Men genstande i det hele taget, herunder smykker, synes vi ikke, at man skal beslaglægge, siger Dan Jørgensen.

Hvilken konsekvens får det, hvis Inger Støjberg ikke imødekommer jeres krav?

- Mon ikke Støjberg er til at tale med på det her punkt, eftersom det ikke ser ud til, at hun har flertal for sit forslag. Så vidt jeg kan forstå, er både LA og også K meget skeptiske over for det, som Støjberg har foreslået.

Vil I undlade at stemme for lovforslaget, hvis hun ikke imødekommer jer på det her punkt?

- Jeg har den opfattelse, at jeg tror, at ministeren taler sandt, når hun siger, at hun gerne vil finde en løsning sammen med os på det her. Så mon ikke, at vi finder en løsning, inden der skal stemmes.

Men hvis den løsning ikke kommer, stemmer I så for eller imod?

- Uanset om du spørger tre eller fire gange, så er svaret det samme.

De Konservative udlændingeordfører, Naser Khader, siger til DR Nyheder, at han kvitterer for Inger Støjbergs præcisering af forslaget. Men han mener ikke, det er nok. Han ser helst, at man laver en liste med ting, der er fredede – alternativt er han åben over for forslaget om kun at beslaglægge kontanter.

DR Nyheder forsøger at få en kommentar fra udlændingeminister Inger Støjberg.

Opdateret klokken 19.40 med kommentar fra De Konservative.