S 'kan følge tanken' i at hindre pas til børn af danske fremmedkrigere

Oppositionspartiet melder sig klar til at arbejde videre med regeringen og DF's forslag efter et valg.

- Nu ser vi, at trafikken af Syrien-krigere begynder at gå den modsatte vej, og det kræver jo så, at vi politisk forholder os til det, siger Astrid Krag (S). (Foto: © liselotte sabroe, Scanpix)

Socialdemokratiets indfødsretsordfører, Astrid Krag, ser gode takter i ny aftale mellem regeringen og Dansk Folkeparti.

Aftalen betyder, at børn født af en dansk statsborger i eksempelvis Syrien, der er draget i krig for eksempelvis Islamisk Stat, ikke længere skal have ret til dansk statsborgerskab.

- Som jeg forstår aftalen, drejer den sig om danskere, som er taget afsted og er aktive i hellig krig, og der får et barn. Der kan jeg godt følge tanken om at fjerne den automatik, der er i forhold til dansk statsborgerskab, siger hun.

Astrid Krag understreger imidlertid, at hun ikke har set aftaleteksten endnu, og de nye regler skal være inden for rammerne af Danmarks internationale forpligtelser. Det vil hun blandt andet høre integrationsminister Inger Støjberg (V) om senere i dag.

Ministeren er dog "fuldstændig sikker på", at de nye regler vil ligge inden for konventionernes rammer.

Regeringen og Dansk Folkeparti kan ikke nå at føre aftalen ud i livet inden folketingsvalget. Skulle Socialdemokratiet vinde regeringsmagten efter valget, vil partiet arbejde videre med idéen.

- Vi har efterlyst løsninger, og det vil vi selvfølgelig også gøre på den anden side af et valg, siger Astrid Krag.

R: Børn skal ikke drages til ansvar

Socialdemokratiets tidligere regeringspartner, Radikale Venstre, er dog i tvivl, om der overhovedet er behov for at ændre lovgivningen.

- Regeringen må komme på banen og fortælle, hvor mange børn aftalen overhovedet handler om, siger partiets indfødsretsordfører, Lotte Rod, og lægger til:

- Hvis der slet ikke er nogle børn, så er denne lovgivning jo bare endnu et eksempel på, at man laver symbolpolitik i stedet for at løse rigtige problemer.

Hun vil derfor høre ministeren om, hvor mange børn aftalen reelt handler om. Men også på det principielle plan er ordføreren imod aftalen.

- Jeg har det grundlæggende sådan, at det ikke skal gå ud over børn, hvad deres forældre gør, siger Lotte Rod.