S klar til at ændre PET-loven: Den er for svær at administrere

Det er loven, der er noget galt med, når PET gemmer på oplysninger, som burde være blevet slettet, mener Socialdemokraterne.

Socialdemokraterne er klar til at lave en mere stringent lovgivning, så man ikke skal ind i enkelte dokumenter og slette dele af oplysningerne, siger retsordfører Trine Bramsen. (© dr)

De nuværende regler for, hvornår PET skal slette oplysninger om privatpersoner, organisationer og folketingsmedlemmer, er alt for svære at navigere rundt i.

Derfor bør man fra politisk side ændre PET-loven, så det bliver lettere for Politiets Efterretningstjeneste at efterleve dem.

Det mener Socialdemokraternes retsordfører, Trine Bramsen, efter at Tilsynet med Efterretningstjenesterne (TET) har kritiseret PET for at gemme oplysninger, som skulle være blevet slettet.

- Det er ikke PET, som er problemet, men derimod loven, som i dag er for svær at administrere i praksis. Hvis man i dag har nogle dokumenter, hvor man ifølge loven skal slette eksempelvis to ud af ti oplysninger på et bestemt tidspunkt, så kan det være rigtig svært for PET at efterleve det, siger Trine Bramsen.

Justitsminister Søren Pind (V) har erkendt, at PET-loven er uklar, og han vil derfor indkalde Folketingets partier til drøftelser om den.

De drøftelser ser Trine Bramsen frem til.

- Socialdemokraterne er klar til at lave en mere stringent lovgivning, så man ikke skal ind i enkelte dokumenter og slette dele af oplysningerne, siger S-ordføreren, der samtidig vil have en forklaring på, hvorfor Justitsministeriet i mere end et år ikke har svaret på henvendelser fra TET.

- Det lyder besynderligt, siger Trine Bramsen.

Hos Dansk Folkeparti er retsordfører Peter Kofod Poulsen også klar til at se på PET-loven.

- Hvis ministeren mener, at vi skal diskutere reglerne, så vil vi meget gerne møde op og bidrage til det. Det er klart, at der skal være en overensstemmelse mellem det, reglerne tilsiger og det, PET gør, siger Peter Kofod Poulsen, der dog ikke vil gå nærmere i detaljer om, hvor han mener, reglerne bør ændres.