S klar til at lovgive om skærpede krav til sociale medier til efteråret

Regeringen bakker SF, DF og R op i krav til sociale medier om at fjerne overgrebsmateriale med børn inden for en tidsfrist.

- Der er tale om vold og overgreb mod børn, som er fuldstændig forargeligt og forkasteligt, og som selvfølgelig skal fjernes hurtigt, siger Socialdemokratiets retsordfører Jeppe Bruus.

Regeringen er til efteråret klar med en ny lovgivning, der skal skærpe kravene til sociale medier som Facebook, YouTube og Instagram.

Det siger Socialdemokratiets retsordfører, Jeppe Bruus.

S-udmeldingen kommer, efter at Dansk Folkeparti, SF og Radikale Venstre har meldt ud, at de vil have ændret loven, så sociale medier bliver forpligtet til at fjerne seksuelle overgrebsbilleder af børn inden for 24 timer, efter at de sociale medier er blevet opmærksomme på det ulovlige materiale.

- Det er et godt forslag, og det ligger allerede i rammerne af det, vi kigger på. Vi skal gøre noget ved det ulovlige materiale, der flyder rundt, og her er der tale om vold og overgreb mod børn, som er fuldstændig forargeligt og forkasteligt, og som selvfølgelig skal fjernes hurtigt, siger Jeppe Bruus.

Kravet fra Dansk Folkeparti, SF og Dansk Folkeparti kommer, efter DR de seneste dage har fortalt, hvordan ukendte bagmænd har offentliggjort seksuelt krænkende materiale af børn og kvinder på Instagram.

Vil ikke afvise tidsfrist på 24 timer

Justitsministeriet oplyser til DR, at der er et tværministerielt arbejde igang, der blandt andet skal se på, hvordan kravene til sociale medier kan skærpes.

- Vi har sat det arbejde i gang, og nu skal vi lave noget lovgivning. Det kommer vi til at gøre til efteråret, når vi fremlægger det, siger Jeppe Bruus.

S-retsordføreren kan allerede nu løfte sløret for, hvad regeringen kigger på.

- Vi sidder selvfølgelig og ser på, hvordan skærper vi kravene til platformene, hvordan kan vi stille krav til, at de hurtigt fjerner det her materiale, og der skal selvfølgelig også vanke en bøde, hvis man ikke er i stand til at leve op til det.

Kæmpe bøder i Tyskland

I Tyskland har der de sidste år været et lovkrav til sociale medier om, at de skal fjerne åbenlyst ulovligt indhold inden for 24 timer. Ellers kan de sociale medier blive idømt bøder på om mod 50 millioner euro.

DF's retsordfører, Peter Skaarup, mener, at Danmark skal kunne idømme ligeså høje bøder.

Jeppe Bruus vil i dag hverken sige, om der skal være en tidsfrist på 24 timer, eller hvor høj bødestørrelsen skal være. Men han vil ikke afvise en tidsfrist på 24 timer:

- Jeg vil overhovedet ikke afvise, at det kan gå så stærkt, og det må vi jo kigge på i fællesskab, siger Jeppe Bruus.