S kræver politiet med ved bordet for aftale om Europol

Danmark ventes at få tilbudt en udvidet version af den Europol-aftale, som Norge har i dag.

Skal Socialdemokratiet godkende aftalen, så kræver det, at politiet er tryg ved aftalen, siger S-formand Mette Frederiksen. (Foto: © Andreas Bastiansen, Scanpix)

Danmark får nu en dårligere Europol-aftale, end den de ville have fået, hvis danskerne sidste år havde stemt ja til at erstattet retsforbeholdet med en tilvalgsordning.

Det siger Socialdemokraternes formand, Mette Frederiksen, til, at Danmark ser ud til at få tilbudt en udvidet version af den aftale, Norge har.

Hun afviser dog at nikke ja eller nej, før hun har set udkastet til aftalen.

- Vi har fokus på, om dansk politi føler sig tryg ved den aftale, der ligger. Om politiet får adgang til den data, som er nødvendig for at efterforske på tværs af landegrænser.

Partilederne er torsdag indkaldt til møde med statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) om netop Europol.

- Vi er nødt til at have politiet med inde ved bordet, for det er politiet, som sammen med os skal vurdere, om det her er godt nok, siger hun.

Det er et år siden, at de danske vælgere stemte om at afskaffe det danske retsforbehold og erstatte det med en såkaldt tilvalgsordning.

53,5 procent af vælgerne stemte nej. Og siden har regeringen forhandlet med EU om, hvilket forhold dansk politi så skal have til det europæiske politisamarbejde.

Alene i 2014 foretog dansk politi 72.000 søgninger i Europols informationssystem EIS - svarende til næsten 200 om dagen.

/ritzau/