S: Kritik af DR's serie om danmarkshistorien er for overdrevet

Umuligt at skildre alle vigtige historiske personligheder i en serie, mener Mogens Jensen.

  • Scene fra DR's serie, hvor skuespiller Lars Mikkelsen guidede seerne gennem udvalgte dele af danmarkshistorien. (© dr)
  • Det er i orden at komme med kritik af et enkelt afsnit, da det er med til at forme debatten, men kritikken er overdrevet, mener medieordfører Mogens Jensen (S) efter at DR's danmarkshistorie er blevet hårdt kritiseret for at være ensidig og venstreorienterede. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)
1 / 2

DR har igen fået ørerne i maskinen, efter det sidste afsnit af serien "Historien om Danmark" rullede over skærmene søndag aften.

En lang række historikere og politikere har i flere medier været ude med hård kritik af den måde, som blandt andet besættelsestiden og modstandskampen bliver skildret på.

DF's Søren Espersen kalder det over for Ritzau en ensidig og en venstreorienterede skildring af historien. Det er ligefrem en skandale, mener han.

Han kritiserer blandt andet, at man i serien skildrer modstandskampen uden en Kaj Munk, uden en Christmas Møller og uden modstandsgruppen Holger Danske.

Også Venstres Torben Schack kalder det på Twitter et ensidigt fokus på Socialdemokratiet og kommunister.

https://twitter.com/Torstenschack/status/921814662194352129?ref_src=twsrc%5Etfw

S: Tilvalg og fravalg kan ikke undgås

Men det er en overdrevet kritik, mener medieordfører fra Socialdemokratiet Mogens Jensen.

Han kan til dels godt forstå kritikken - at man som seer kan savne en lang række personer, som eksempelvis Kaj Munk.

Men i en sådan fortælling om Danmarkshistorien kan en masse tilvalg og fravalg ikke undgås, mener Mogens Jensen.

- Overordnet set har det været en flot og god satsning af DR. Man har formået at trænge igennem til danskerne, og det er det, man sidder tilbage med.

- Socialdemokratiske ledere havde en stor betydning i forrige århundrede, og derfor fylder de meget. Det betyder ikke, at serien eller afsnittet bliver farvet rød på grund af det. Det er fakta, vi har med at gøre.

- Jeg kan også godt savne en Kaj Munk, men der er også mange andre, man kunne savne, siger Mogens Jensen.

Medieforliget bliver en del af kritikken

Søren Espersen bringer også medieforliget på banen i sin kritik.

Han siger, at han ikke ved, hvordan man skal reagere over for DR på baggrund af afsnittet, men at et godt sted at starte vil være de forhandlinger om medieforliget, der starter efter nytår,.

De kommende medieforhandlinger bliver også nævnt af Naser Khader, medieordfører for Det Konservative Folkeparti, i et interview med Ritzau.

Her siger han blandt andet, at DR har en tendens til at fremstille heltene som venstreorienterede, og at man med finaleafsnittet har givet kritikeren ekstra skyts i medieforhandlingerne.

Og det er simpelthen ikke i orden at true med økonomien på den måde, som Søren Espersen eksempelvis gør, når han nævner medieforliget i den sammenhæng, mener Mogens Jensen.

- Det må simpelthen ophøre, at man trækker økonomikortet, fordi man er uenig i indholdet i en serie. Så truer man på sin vis med at ændre indholdet.

- Det bryder armslængden mellem politikerne og medierne, og det er farligt.

Lektor: For unuanceret en skildring

Ifølge lektor på RUC Claus Bundgaard Christensen burde DR i højere grad have lyttet til faghistorikerne, inden de skrev manuskriptet til de to afsnit.

- Fremstillingen af modstandsbevægelsen var for unuanceret. Mange af pionererne var kommunister, men mange kom også fra den borgerlige side. Og det kommer ikke nok til udtryk.

Derudover synes han også, at der var for lidt fokus på den kolde krig og sikkerhedspolitikken, og at det var et fejlgreb at lade en person som den kommunistiske Inger Merete Nordentoft fylde så meget.

Men venstresnoet propaganda vil Claus Bundgaard Christensen ikke kalde det.

- Man skal glæde sig over, at de her 10 programmer har været i stand til at samle en stor del af danske befolkning. Mit indtryk er også, at mange børn har set det sammen med deres forældre, og det synes jeg, man skal glæde sig over midt i kritikken.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk