S: Løkke skal ud med klima-evaluering

Socialdemokraterne vil klage til Folketingets formand over statsminister Lars Løkke Rasmussen. Statsministeren vil ikke udlevere en evaluering af klimatopmødet, selvom papiret har cirkuleret i medierne.

Lars Løkke Rasmussen og FN's generalsekretær Ban Ki-Moon arbejdede godt sammen, står der i evalueringen. Men samarbejdet med FN's klimasekretariat var præget af mistillid.

Socialdemokratiet klager til Folketingets formand over statsminister Lars Løkke Rasmussen.

Statsministeriet lavede i januar en evaluering af klimatopmødet i København. Og selvom evalueringen har været omtalt i medierne i flere omgange, kan politikerne i Folketinget ikke få papiret udleveret.

- Jeg opfatter det her som et klart svigt fra statsministeriets side, siger Socialdemokraternes klimaordfører Mette Gjerskov.

Vil ødelægge forhandlingerne

Hun har nu søgt aktindsigt for at få udleveret evalueringen. Samtidig klager hun til folketingets formand, fordi hun ikke mener, at statsministeren giver en ordentlig begrundelse, når han nægter at udlevere papiret.

Lars Løkke Rasmussen henviser til, at der er tale om et internt papir.

- Hvis vi noterer nogle overvejelser ned, så kan vi ikke offentliggøre dem bagefter. Så kan vi jo ikke deltage i nogen som helst forhandlinger internationalt, sagde Lars Løkke Rasmussen da DR omtalte evalueringen for et par uger siden.

Fortrolighed i Nævnet

Den begrundelse giver Mette Gjerskov ikke meget for.

- Hvis det er spørgsmål om fremmede magter og diplomati, så kan man jo udlevere papiret til Udenrigspolitisk Nævn, hvor der er fortrolighed, siger hun.

Selvom evalueringen er hemmelig, så har kopier cirkuleret i medierne. Man kan blandt andet læse, at forholdet mellem den danske delegation og FN's klimasekretariat var præget af mistillid.

Advarselslamperne blinkede tidligt

Det fremgår også, at statsministeriet allerede et år før klimatopmødet var klar over, at der ikke kunne laves en juridisk bindende aftale i København.

Det viser, at det er vigtigt, at Folketinget får papiret, siger Mette Gjerskov.

- I hele 2009 har regeringen vidst, at man forhandlede på nogle helt andre præmisser, end Folketinget har fået oplyst. Det opfatter jeg klart som et tillidsbrud.