S: Loft over spillebonusser skal bremse ludomani

Spillefirmaer skal maksimalt kunne lokke med 1.000 kroner i spillebonus, forslår Socialdemokraterne.

Socialdemokraterne vil begrænse spillefirmaers mulighed for at lokke spillere til med en økonomisk bonus. (Foto: Nanna Kreutzmann © Scanpix)

Socialdemokraterne vil sætte en dæmper for spillefirmaers aggressive markedsføringsmetoder ved at sætte en grænse for, hvor høje spillebonusser, firmaerne kan lokke med for at få folk til at spille.

I dag findes der intet loft for, hvor meget de private firmaer må friste med, men står det til Socialdemokraterne, skal det være maksimalt 1.000 kroner, siger Socialdemokraternes skatteordfører, Jesper Petersen.

Hans bekymring er, at markedsføringen fra især online casinoer og væddemålsspil presser folk ud i spilleafhængighed og ludomani.

- Jeg synes, der foregår meget markedsføring, som jeg ikke bryder mig om, og som jeg også mener, vi kan gribe ind over for lovgivningsmæssigt, siger han.

- Det drejer sig om de bonusser, der bliver tilbudt, og den uigennemskuelig, der er, når man pålægger, at man skal spille for beløbene rigtigt mange gange, før man kan få dem udbetalt.

Flere bliver spilafhængige

For fem år siden blev spillemarkedet liberaliseret og en del af den politiske aftale var, at man skulle holde øje med udviklingen af spilleafhængighed.

I 2016 konkluderede en rapport fra SFI, at liberaliseringen ikke havde fået flere danskere til at spille pengespil. Til gengæld var der flere danskere, der var spilleafhængige sammenlignet med 2005. Rapporten konkluderede også, at dem, der oplever spilleproblemer, mener, at reklame og markedsføring har betydning for, om man spiller.

Loftet på 1.000 kroner over spillebonusser, der allerede i dag gælder Danske Spil, skal være med til at sætte ind over for netop det. Samtidig vil Socialdemokraterne begrænse, hvor mange antal spil, firmaerne kan kræve, man spiller, før spillerne kan få pengene ud. Ifølge partiet skal det være maksimalt to spil.

- Det, vi skal undgå, det er, at nogle af dem, der har meget svært ved at holde op med at spille, bliver lokket tilbage af nogle store bonusbeløb. Der får vi sat nogle grænser, der betyder, at spillefirmaerne har lov til at markedsføre sig, men at der er en ansvarlighed og gennemskuelighed omkring det, siger Jesper Petersen.

Regeringen ventes at komme med udspil

Socialdemokraternes forslag om et loft over spillebonusser er en del af en række forslag, som partiet tager med til forhandlinger, når partierne bag lovgivningen i løbet af året skal mødes for at følge op på den lovgivning, der liberaliserede spillemarkedet.

Dansk Folkepartis skatteordfører, Dennis Flydtkjær, er klar til at diskutere, om man kan sætte et loft over, hvor meget firmaerne kan tilbyde i bonus.

- Jeg ved ikke, om snittet skal være lige præcist der, hvor Socialdemokraterne foreslår. Men jeg synes, det er den rigtige vej at gå, at vi kigger på, om det ikke er for meget, man kan give i bonus, for det er jo alene for at lokke folk til, siger han.

- Folk bliver jo lokket, fordi de tror, de får en kæmpe gave og et stort overskud, og det gør de jo ret sjældent, men så ville firmaerne jo heller ikke gøre det. Og så er der den risiko, at man ender med at komme til at spille for rigtig mange flere penge, end man har fået i bonus, siger han.

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) har ikke ønsket at kommentere Socialdemokraternes udspil, men Venstres skatteordfører, Louise Schack Elholm, erklærer sig klar til at diskutere alle muligheder, der kan begrænse ludomani.

- Vi er åbne over for at se på de forskellige forslag, der er. Er der især noget, der tricker ludomani, skal vi kigge på det, men vi har ikke lagt os fast på vores eget udspil endnu, siger hun.

Regeringen ventes at komme med deres eget udspil på området.