S-medlemmer forlader partiet efter asylstramninger

Over hele landet melder lokale S-foreninger om udmeldelser som konsekvens af asylpolitikken.

Flere partimedlemmer har valgt at forlade Socialdemokraterne på grund af partiets støtte til regeringens asylstramninger. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Det har meget konkrete konsekvenser for Socialdemokraterne, at partiet netop har lagt stemmer til Venstre-regeringens meget omdiskuterede asylstramninger.

Socialdemokratiske kredsformænd og lokalforeninger landet over beretter i disse dage om udmeldelser som en direkte konsekvens af partiets udlændingepolitik.

Hos Socialdemokraterne i Fredensborg har kredsformand Benn Gandløse Vestergaard modtaget omkring et dusin udmeldelser i den seneste tid, og de skyldes alle S-toppens linje på asyl- og flygtningeområdet, siger han.

- Der er elementer af stramningerne, som for eksempel det her smykkedirektiv, som simpelthen grænser til uanstændighed, siger Benn Gandløse Vestergaard.

Socialdemokraterne i Fredensborg er samtidig meget bekymrede over, at nogle flygtninge fremover skal vente tre år på at få familiesammenføring, ligesom man finder det problematisk at sætte de økonomiske ydelser til asylansøgere ned.

- I forvejen er fattigdomsydelser som integrationsydelsen og starthjælpen svære at sluge, og det er vi nu med til at puste yderligere til, siger Benn Gandløse Vestergaard, der har skrevet et brev til partiformand Mette Frederiksen om, at ”nok er nok”.

Han understreger dog, at der er et behov for opstramninger, da han mener, at regeringen er løbet fra sit ansvar og overladt det til kommunerne at håndtere udfordringen med det stigende antal flygtninge.

Intet overblik fra partikontoret

En række andre S-kredsformænd siger til DR Nyheder, at de for tiden oplever frafald blandt de menige medlemmer. Det er blandt andet tilfældet i Brønderslev, Egedal og Rudersdal.

Også i den jyske hovedstad, Aarhus, og i den socialdemokratiske højborg Gladsaxe oplever man, at menige socialdemokrater forlader partiet på grund af asylstramninger, skriver avisen.dk.

- Socialdemokraterne skal være varsomme og ikke gå for langt i tilnærmelserne til Dansk Folkeparti. Jeg har selv været tæt på at melde mig ud i protest mod den meget hårde udlændingepolitik, men nu har jeg besluttet at blive i partiet og kæmpe indefra for en mere human politik, siger partiforeningsformand Henrik V. Pedersen fra Gladsaxe til avisen.dk.

Præcis hvor mange medlemmer, der har valgt forlade partiet i den seneste tid, er ikke til at sige, da det ikke har været muligt at få et samlet overblik over nylige udmeldelser oplyst fra Socialdemokraternes partikontor.

Nogle steder melder folk sig imidlertid også ind i Socialdemokratiet på grund af asylstramningerne.

Det fortæller kredsformand Vibeke Schmidt fra Helsingør, hvor de lokale socialdemokrater har modtaget fem indmeldelser fra personer, som er glade for den socialdemokratiske kurs på asylområdet. Samtidig har fem dog meldt sig ud af partiet af samme årsag.

- Så det går faktisk lige op, siger Vibeke Schmidt.

- Jeg er personligt selv delt i det her spørgsmål. Vi er på den ene side nødt til at gøre noget, men jeg har det svært med at tage værdier fra mennesker, som ikke har ret meget i forvejen, siger hun.

https://www.facebook.com/DRNyheder/posts/1108245322559324

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk