S møder op hos Støjberg med flere strammer-forslag

Partiet efterlyser indsats mod anti-demokrater, men har ikke selv et konkret forslag på bordet.

Inger Støjbergs udspil til at stramme kravene til at få statsborgerskab skuffer i Socialdemokratiet og hos indfødsretsordfører Astrid Krag. (Foto: © Jonas Skovbjerg Fogh, Scanpix)

Nogle mindre justeringer, der er lettere skuffende og ikke strammer reglerne til at få dansk statsborgerskab nok.

Det er budskabet, når Folketingets største parti, Socialdemokratiet, her til middag tropper op hos udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) for at forhandle om det udspil, som regeringen her til morgen har fremlagt, fortæller partiets indfødsretsordfører, Astrid Krag.

Hun ser umiddelbart regeringens udspil som ”mindre justeringer,” som hun har svært ved at vurdere, hvorvidt får en effekt på antallet af personer, der i fremtiden vil få tilkendt dansk statsborgerskab.

Derfor ser Socialdemokratiet gerne, at det bliver lettere at fratage indfødsret fra personer, der allerede har det.

- I forhold til kriminalitet har vi foreslået, at man også skal kigge på mulighederne for at frakende statsborgerskab igen. Altså sige, at folk der for eksempel har begået bandekriminalitet, kan frakendes statsborgerskabet af en dommer. Det kan man kun i meget få tilfælde i dag. Så vi kommer til at tage nogle yderligere forslag med ind til bordet, end dem regeringen har lagt frem nu.

Vil bekæmpe anti-demokrater

Derudover efterlyser partiet forslag til, hvordan også personer der taler imod helt grundlæggende demokratiske principper – såkaldte anti-demokrater – kan blive ramt af stramme krav om statsborgerskab.

- Det har vi hørt regeringen snakke meget om de seneste år, men der er ikke et eneste forslag til det i udspillet.

Har du selv en konkret ide til, hvad der kunne være skrevet ind i udspillet, der skulle kunne imødekomme det?

- Nej, men hver eneste gang regeringen har været ude og tale om det, har vi hilst det velkommen og sagt, det er en åben dør, de løber ind. Så jeg glæder mig til at få en forklaring på, hvorfor det ikke har kunnet lade sig gøre at finde på et forslag i det lange arbejde regeringen har haft med det her udspil.

Regeringen mødes med Folketingets partier ved middagstid. I sit udspil lægger regeringen op til, at vold mod børn, seksualforbrydelser og deltagelse i bandekriminalitet i fremtiden skal betyde, at man aldrig nogensinde skal kunne få et dansk statsborgerskab.

Heller ikke selvom man senere i livet lægger kriminaliteten på hylden og får sig en uddannelse og et job.