S og DF-afvisning overrasker finansministeren: Vil de ikke den grønne omstilling?

Kristian Jensen (V) fastholder visionerne i energiudspil – og vil fortsat lette el-afgiften.

Finansminister Kristian Jensen (V) anklager S for at svigte den grønne omstilling med dagens udmelding. (Foto: NILS MEILVANG © Scanpix)

Socialdemokratiets og Dansk Folkepartis beslutning om at sige nej til at finansiere en eventuel energiaftale med regeringen ved at bruge af midlerne fra det økonomiske råderum, kommer bag på finansminister Kristian Jensen (V).

- Jeg er ret overrasket over den melding. Jeg troede egentlig, at Socialdemokratiet havde ambitioner for den grønne omstilling, lyder reaktionen fra Kristian Jensen, efter partierne her til eftermiddag har afvist den finansieringsmodel, som regeringen har foreslået.

Regeringens energiudspil indeholder blandt andet lettelser på el- og elvarmeafgiften. Det er blandt andet den del, som der skal bruges milliarder på fra det økonomiske råderum. Men det vil S og DF ikke være med til.

Kristian Jensen fastholder dog, at det er en god ide.

- Det er afgiftslettelser for at få mere overskudsvarme. Så i stedet for at lukke varmen ud til gråspurvene, så bruger man det rent faktisk til opvarmning. Det er et spørgsmål om at få mere elvarme ind i produktionen.

- Jeg tror på, at Danmark skal over til at være et elsamfund. Derfor har vi behov for at få lavet en grøn omstilling.

7,7 milliarder kroner mangler i regnestykket

Dansk Folkeparti har flere gange afvist skattelettelser, men har ifølge Kristian Jensen lavet skattelettelser med regeringen på arbejdsmarkedsområdet, erhvervsområdet og bil-området.

Med dagens afvisning drejer det sig ifølge partierne om et beløb på 7,7 milliarder kroner, der nu mangler for at finansiere det udspil, som regeringen præsenterede for godt en måned siden.

Finansministeren siger samtidig, at han ikke tidligere har hørt partierne tale skeptisk om finansieringen før nu.

- I de forhandlinger, vi har haft i flere uger, har de ikke nævnt det. Vi har lagt økonomien åbent frem fra starten af.

Den udlægning afvises dog hos DF-formand Kristian Thulesen Dahl.

- Jeg går ud fra, at regeringen hører efter, når vi taler med dem. Jeg har selv haft lejlighed til at fortælle det til de ledende ministre i regeringen.

Mens DF og S altså afviser at bruge det økonomiske råderum på at finansiere en energiaftale, så melder både Alternativet og de Radikale her til eftermiddag, at de ikke har ultimative krav om finansieringen med til forhandlingsbordet.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter