S og DF anklager Ole Birk for mørklægning i Postnord-sag

Partiernes ordførere kan ikke få udleveret dokumenter omhandlende 'statsstøtte' tilbage fra november. Mistænkeligt, lyder det. Ministeriet afviser anklagen.

Det er helt åbenlyst, at ministeren mørklægger oplysninger i den her sag, siger Christian Rabjerg Madsen (S)(Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix 2016) (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Transportminister Ole Birk Olesen (LA) 'mørklægger' dokumenter i sagen om det økonomisk skrantende selskab Postnord.

Sådan lyder anklagen fra forligsordførerne fra Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet, efter de på en dokumentliste kan se, at der allerede i november 2016 blev diskuteret statsstøtte til Postnord, men ikke kan få udleveret selve dokumenterne fra det pågældende møde.

- Det er selvfølgelig stærkt frustrerende for os ordførere. Jeg må læse nogle af dokumenterne i ministeriet, men jeg kan ikke være sikker på, at jeg har det fulde og dækkende billede. Det er meget utilfredsstillende, siger postordfører for Socialdemokratiet Christian Rabjerg Madsen og

fortsætter:

- Det er helt åbentlyst, at ministeren mørklægger oplysninger i den her sag. Og det er meget mærkeligt, når det er os forligspartier, han beder om hjælp til at finde en løsning på det her meget alvorlige problem. Det er stærkt utilfredsende, at vi skal trække oplysninger ud af ministeren. Skelettere vælter ud af skabet i den her sag.

De samme toner lyder fra Dansk Folkepartis transportordfører Kim Christiansen:

- Det kan jo ikke være rigtigt, at vi skal lave detektivarbejde for at få det fulde billede. Jeg er forligspartner, og jeg burde have adgang til de dokumenter. Det virker underligt, at man ikke vil udlevere de her dokumenter, siger han.

Sagen om Postnord er allerede blevet til en speget politisk sag for transportminister Ole Birk Olesen. Det dansk-svensk ejede selskabs økonomiske problemer har også tidligere fået især Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti til at kritisere ministeren i hårde vendinger og kræve forklaringer.

Senest er det kommet frem, at Transportministeriet i en redegørelse til Folketingets postforligskreds har afgivet modstridende oplysninger. Foreløbig holder regeringens støtteparti, Dansk Folkeparti, dog hånden under ministeren i sagen og vil afvente et møde med Ole Birk Olesen i morgen tidlig.

Men Dansk Folkepartis ordfører kan ikke nå at komme i transportministeriet og for syn for sagen i dokumenterne om mulig statstøtte inden, fortæller han:

- Jeg er i min valgkreds i Mariager og kommer først til København kl 01 i nat, og så må jeg jo se, om jeg kan se dem der. Det havde altså været rart at se dokumenterne inden, siger Kim Christiansen.

S: Det gør en dårlig sag værre

Socialdemokratiets ordfører mener ikke, at de 'mørklagte dokumenter' gør sagen bedre for ministeren:

- Det gør ikke sagen mindre dårlig for ministeren, at vi gentagende gange skal trække oplysninger ud af ham - og nu uden at kunne få dem. Det er meget alvorligt, når man er i et tillidsfuldt samarbejde, at vi ikke kan få dem udleveret.

- Det er stærkt kritisabelt, og jeg synes, det er på tide, at ministeren lægger alle kort på bordet. Særligt når vi kan se i dokumentoversigten, at der bliver talt om statsstøtte allerede i november, og det er selvfølgelig viden, vi skal have, siger Christian Rabjerg Madsen.

Men ministeren må vel have lov til at vende tanker med sit departement, inden han informerer jer ordførere?

- Men i en forligskreds burde det være sådan, at ministeren beredvilligt fremlægger oplysninger til forligskredsen, så vi på et oplyst grundlag kan forholde os til, hvordan vi bedst hjælper Postnord ud af den her krise.

Men han har vel behov for et form for lukket rum med sit embedsværk for at undersøge sagen?

- Det er klart, at ministeren har behov for at forberede sig, men vi kan jo se, at man har diskuteret emner, der indeholder statstøtte allerede i november, og vi får først oplysningerne i februar. I et tillidsfuld samarbejde er det vigtigt, at ministeren fremlægger oplysninger, siger Socialdemokratiets ordfører.

Det har i dag ikke været muligt at få et interview med transportminister Ole Birk Olesen, men Transportministeriet oplyser i et skriftligt citat, at:

- Ministeriet modtog ordførernes forespørgsel om udleveringen af dokumenterne fredag eftermiddag. Gennemgangen af de ønskede dokumenter blev afsluttet mandag formiddag og viser, at en del af oplysningerne i dokumenterne er fortrolige oplysninger, som ikke kan offentliggøres.

- Ordførerne er derfor blevet inviteret ind i ministeriet til en fortrolig gennemgang af oplysningerne i dag mandag.

DF: Svært at tage ansvar i sagen

Men i Dansk Folkeparti er man ikke tilfreds. Her håbede man, at dokumenterne kunne have givet ordførerne et billede af, hvornår ministeren har kendt til de store økonomiske vanskeligheder:

- Dokumenterne skal kunne fortælle os noget om, hvad der er op og ned i den her sag, og hvad ministeren har vist hvornår. Der er jo noget, der tyder på, at man allerede tidligt har kigget på statsstøttereglerne i den her forbindelse.

- I fredags bad vi om at få de akter, der mangler, og i dag oplyser ministeriet så, at vi kan få et enkelt akt, men de øvrige kan vi ikke få udleveret. Dem kan vi komme og se og ministeriet. Det siger mig et eller andet om, at hvis de her dokumenter ikke var problematiske, så var der jo ingen problemer i at få dem. Det lugter af, at man har nogle oplysninger, man helst ikke vil have ud, siger Kim Christiansen.

Han mener ligesom sin socialdemokratiske ordførerkollega, at det 'er svært at tage ansvar', når man ikke kender det fulde billede af sagen:

- Det kan jo være, de her dokumenter er ganske uskyldigt, men så var der jo ingen problemer i at give os dem. Det gør jo at vi ikke kender hele sandheden i det her forløb, og så er det svært at tage ansvar for det, siger Kim Christiansen.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk