S og DF: Forsøg med kameraregister er ikke nok

Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti vil have et permanent og landsdækkende kameraregister.

En forsøgsordning i København er ikke nok, lyder det fra Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti. (Foto: Linda Kastrup © Scanpix)

Det er på høje tid, at justitsminister Søren Pind (V) kommer i gang med at lave et kameraregister.

Sådan lyder det fra både Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne.

Ingen af partierne er dog imponerede over, at der i første omgang kun er tale om et forsøg i København.

- Det her skal gøres til en permanent løsning, og derfor nytter det heller ikke noget, at justitsministeren spiser os af med sådan et projekt. Der skal være klare bud på, hvordan man breder det ud til resten af Danmark, siger Socialdemokraternes retsordfører, Trine Bramsen.

Pind under pres

Socialdemokraterne har sammen med et flertal uden om regeringen presset regeringen for at få et landsdækkende kameraregister.

Kravet blev rejst, efter det kom frem, at politiet i forbindelse med terrorangrebet i København sidste år spildte kostbar tid på at lede efter overvågningskameraer, der kunne afsløre gerningsmanden.

Ifølge Trine Bramsen er det positivt, at Søren Pind nu kommer på banen.

- Selvom forslaget ikke har groet i Venstres egen baghave, er de nødt til at reagere, og det har været et ønske fra Socialdemokraterne længe, siger hun.

ATTENTATERNE I KØBENHAVN

Ved attentatet på Kulturhuset Krudttønden, der formodes at have haft den svenske Muhammed-tegner Lars Vilks som mål, blev den 55-årige filminstruktør Finn Nørgaard dræbt.

Ved attentatet ved synagogen i Krystalgade, der formentlig havde danske jøder som mål, blev den 37-årige vagt Dan Uzan dræbt. I forbindelse med de to attentater blev seks politifolk såret. Den 22-årige Omar Abdel Hamid El-Hussein blev efterlyst som formodet gerningsmand.

Han blev dræbt af Politiets Aktionsstyrke (AKS) tidligt søndag morgen den 15. februar foran Svanevej 1 på hjørnet ved Frederikssundsvej i Københavns Nordvestkvarter, efter at han åbnede ild mod politiet.

Trine Bramsen peger dog på flere bekymringer ved forsøget, blandt andet hvordan registret bliver gjort landsdækkende, og hvordan man sikrer, at kameraejere frivilligt lader sig registrere.

DF er utålmodige

Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Kofod, er klar til at lave et landsdækkende register, inden det et-årige forsøg er kørt.

- Det er ikke nok på sigt. På sigt skal det her rulles ud i hele landet, og det skal gå stærkt, siger Peter Kofod.

Hvornår skal der være et register over alle kameraer i Danmark?

- Det ville være godt, hvis vi fik det i løbet af i år, for det er ret vigtigt i forhold til terrorsikring. Der er allerede et flertal i Folketinget for at gøre noget, så nu skal vi i gang, og det skal gå stærkt, siger han.

Det er Rigspolitiet, der efter terrorangrebet i København sidste år nu anbefaler, at Københavns Politi laver et etårigt forsøg med et kameraregister i København.