På endnu et afgørende område stiller Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet sig nu skulder ved skulder.
Når der til efteråret er kommunalvalg skal de to partiers byrådsmedlemmer i langt højere grad end i dag indgå alliancer og derigennem gå efter at skaffe politiske resultater sammen, lyder opfordringen fra partitoppene.
- Hvis man får mere DF-indflydelse ved at samarbejde med Socialdemokratiet, så skal man da gøre det. På den måde arbejder vi på Christiansborg, og på den måde vil man også se os arbejde i byrådene, siger DF-formand Kristian Thulesen Dahl.
Ifølge S-formand Mette Frederiksen vil alliancerne mellem de to partier "åbne for et helt andet landskab efter kommunalvalget".
- Jeg kan mærke, når jeg kommer rundt i landet, at der er et rigtig godt samarbejde mellem socialdemokrater og lokale folk fra Dansk Folkeparti.
- Det vigtigste for mig er, at vi søger det brede samarbejde, og det gælder i Folketinget og i landets kommuner. Og jeg er rigtig glad for den opfordring fra Kristian Thulesen Dahl, siger Mette Frederiksen.
Thulesen: V og K skal ikke vide sig sikre
Dermed udvikler det politiske parløb mellem Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti sig nu også til at lægge pres på de mange borgerlige borgmestre rundt i landet. Venstre har i dag 46 borgmesterposter, mens De Konservative har 12.
De skal ikke vide sig for sikre på støtte fra Dansk Folkeparti, når der skal laves konstitueringer i byrådene efter kommunalvalget i november, lyder det fra Kristian Thulesen Dahl.
- Det synes jeg da ikke, at de skal være. Jeg synes, de skal være på dupperne og spekulere i, hvordan de kan give Dansk Folkepartis medlemmer lokalt størst mulig indflydelse, hvis de vil have vores folks støtte, siger DF-formanden.
Ved kommunalvalget i 2013 lykkedes det ikke for Dansk Folkeparti at få en borgmesterpost, men partiet har kulturborgmesterposten i Københavns Kommune, der svarer til at være rådmand.
Parløbet om de kommunale alliancer er det seneste i en lang række, hvor Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet er gået sammen og har lagt pres på statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og de øvrige borgerlige partier.
Det er blandt andet også sket med det fælles krav om nedsættelsen af en kommission, der skal kulegrave skandalerne i Skat, og afvisningen af regeringens planer om at forhøje danskernes pensionsalder.
Kristian Thulesen Dahl afviser dog på nuværende tidspunkt, at det næste skridt er et regulært regeringssamarbejde mellem Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet.
- Jeg synes, tingene skal have sin tid, og jeg er bare glad for, at vi har fået den her meget bedre dialog op at stå, end vi havde, mens Helle Thorning-Schmidt var formand.
- Der er virkelig sket meget siden dengang. Og det er gået stærkt. Også stærkere, end jeg troede, det ville gå. Det giver os nogle flere strenge at spille på og noget større gennemslagskraft, siger DF-formanden.
- •
Parløb mellem S og DF
- •
Pensionsalder: I begyndelsen af året lagde Mette Frederiksen og Kristian Thulesen Dahl op til tættere parløb i et opsigtsvækkende interview med fagbladet 3F. Her gjorde de to partiledere også klart, at de ikke ville gå med til regeringens planer om at hæve pensionsalderen. Senere lagde regeringen planerne i graven.
- •
Politiskolen: I regeringsgrundlaget hedder det, at en ny politiskole skal bygges op fra bunden og placeres i Herning. Men et tæt parløb mellem Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti betød i sidste ende, at skolen bliver placeret i en eksisterende bygning i Vejle.
- •
Skattekommission: I midten af maj opfordrede Mette Frederiksen og Kristian Thulesen Dahl i en fælles pressemeddelse til, at der bliver nedsat en kommission, der skal kulegrave alle skandalerne i Skat. Regeringen mente oprindeligt ikke, at det var nødvendigt, men har nu indvilget i at drøfte rammerne for en kommission.
- •
Fri bevægelighed: Tidligere fredag gik Mette Frederiksen og Kristian Thulesen Dahl sammen for at danne en ny EU-front mod Lars Løkke Rasmussen. De kræver, at der langt hurtigere tages et opgør med problemerne med den fri bevægelighed i EU.
- •
Topskat: Regeringen kommer til efteråret med et udspil til en skattereform, der både skal lette skatten i top og bund. Både Mette Frederiksen og Kristian Thulesen Dahl afviser på forhånd at gå med til topskattelettelser.