S og R hilser ny Irak-undersøgelse velkommen

Auditørkorpsets undersøgelse af Irak-krigen kan ikke nødvendigvis erstatte den nedlagte Irak-kommission, mener S, R og LA.

Ifølge dagbladet Politiken udleverede danske officerer fanger til irakiske myndigheder 12 gange. (Foto: søren bidstrup © Scanpix)

Det er knap to uger siden, at regeringen under stor kritik lukkede Irak- og Afghanistankommissionen.

Men efter, at Politiken i en række artikler fredag har sået tvivl om, hvorvidt danske soldater har overholdt internationale konventioner i forbindelse med udlevering af fanger til de irakiske myndigheder, har Forsvarets Auditørkorps meldt ud, at man vil foretage en undersøgelse.

Socialdemokraterne, der har rettet skarp kritik mod Venstre for at nedlægge Irak-kommissionen, ser positivt på Auditørkorpsets udmelding.

- Irak-kommissionen skulle have lavet undersøgelsen, men når regeringen ikke vil være med, kan det være godt, hvis auditørkorpset tager sagen, lyder det fra Socialdemokraternes forsvarsordfører, Henrik Dam Kristensen.

R: Viser sagens alvor

Både S og R understreger dog fortsat, at Irak-kommissionen ikke burde være nedlagt.

- Jeg er skeptisk over for, om det (undersøgelsen, red.) kan erstatte Irak-kommissionen, siger Martin Lidegaard, der er forsvarsordfører for Radikale Venstre.

- Det her er ikke det samme som en kommission, der kan indkalde alle former for vidner og få adgang til alle dokumenter. I hvert fald viser det, at forsvaret selv tager det her dybt alvorligt, selv om regeringen ikke gør det.

Bedre end ingenting

Forsvarets Auditørkorps er anklagemyndighed i militære straffesager, og korpset undersøger i den aktuelle sag, hvorvidt danske officerer i maj 2004 overleverede fanger til irakiske myndigheder. Myndigheder, som på daværende tidspunkt havde indført dødsstraf for både større og mindre forbrydelser.

Derudover undersøger man forsvarets håndtering af fangeoplysninger.

- Irak-kommissionen dækkede flere aspekter og ikke bare fangerne. Men jeg tør ikke sige, hvor langt Auditørkorpset kan komme. Men det er bedre end ingenting, forklarer Martin Lidegaard.

Liberal Alliances udenrigsordfører, Mette Bock, kalder undersøgelsen for en god beslutning.

- Det er muligvis nok. Nu må vi se, hvad de kommer frem til, siger hun til DR fredag.

Sagen kan være forældet

Og selv om Forsvarets Auditørkorps nu indleder en undersøgelse af danske soldaters håndtering af fanger, er det da heller ikke sikkert, at sagen ender i en strafferetslig efterforskning.

Sådan lyder meldingen fra generalauditør Lars Stevnsborg og lederen af undersøgelsen, Jan Mortensen fra Forsvarets Auditørkorps.

- I og med, at det er foregået for mange år siden, så kan der være en forældelse af straffeansvaret, men det ændrer jo ikke ved, at vi får undersøgt og måske blotlagt, hvad der er sket i sin tid, siger Jan Mortensen.

Er sagen forældet, kan en eventuel straffesag mod eventuelle anklagede således ikke finde sted.

-Det er blandt andet det, vi nu skal have fastlagt. Vi binder os ikke til noget som helst videre forløb, når vi starter en sådan undersøgelse, fortæller generalauditør Lars Stevnsborg til politiken.dk.

Udleveringerne foregik ifølge dokumenter fra dagbladet Politiken i 2004.

Facebook
Twitter