S og R raser over Løkkes EU-nøl

De Radikale og Socialdemokraterne er stærkt utilfredse med Lars Løkke Rasmussen, der vil først afskaffe de danske EU-forbehold, når tiden er "moden".

Både Socialdemokraterne og De Radikale er skuffede over Lars Løkkes nedprioritering af en kommende EU-afstemning. (Foto: Keld Navntoft © Scanpix)

Mens statsminister Anders Fogh Rasmussen talte om en afstemning om EU-forbeholdene "i denne valgperiode", nøjes hans efterfølger, Lars Løkke Rasmussen, med at tale om, at afstemningen kommer, når tiden er "moden".

De Radikales gruppeformand, Margrethe Vestager, mener, at den nye regering dermed aflyser opgøret med de danske EU-forbehold.

- Det var en af de virkelig store skuffelser, for det er jo nyt at aflyse ambitionen på EU-området, siger Margrethe Vestager.

Giver vetoret til SF

I det såkaldte regeringsgrundlag står der ellers netop, at forbeholdene skal ophæves ved en folkeafstemning i denne valgperiode - altså inden næste valg.

Ifølge Socialdemokraternes EU-ordfører, Kim Mortensen, betyder den ændrede formulering reelt, at Lars Løkke Rasmussen ikke blot giver vetoret til SF, når det handler om afskaffelsen af forbeholdene. Han har også sat afstemningen i venteposition på ubestemt tid.

- Dette er tegn på en statsminister, som ikke blot fralægger sig ansvar, men som heller ikke virker synderligt målrettet på EU-området. Der er ingen tvivl om, at Lars Løkkes politiske erfaring er indenrigspolitikken, men som landets statsminister skal han altså også kunne agere internationalt og have internationalt udsyn, siger Kim Mortensen.

Glæde hos DF

Til gengæld vækker meldingen glæde hos EU-skeptikerne i Dansk Folkeparti.

- Vi tager det som udtryk for, at der hermed aflyses folkeafstemninger i den her valgperiode om EU-forbeholdene - herunder euroforbeholdet - og det er jo et af de opløftende ting, vi kan se i talen, siger Dansk Folkepartis gruppeformand, Kristian Thulesen Dahl.

Med "moden" mener Lars Løkke Rasmussen, at der skal være et bredt og solidt flertal bag en afstemning, som han også sagde i sin tale i dag.

Facebook
Twitter