S og R vil have mobil-regler på samtlige skoler

Mobilpolitikker skal være lovpligtige på alle landets skoler, lyder det. Partier til både højre og venstre afviser.

På Grenå Skole har en klasse gemt mobiltelefoner i et skab. (Foto: henning Bagger © Scanpix)

Når det i fremtiden ringer ind på landets folkeskoler, skal skolerne pålægges at udarbejde et regelsæt for, hvordan elever og lærere må bruge mobiltelefoner i skoletiden.

Sådan lyder det i et nyt forslag fra De Radikale, der får støtte fra Socialdemokratiet.

De to partier vil pålægge samtlige folkeskoler at udforme digitale strategier og politikker, på samme måde som man fra centralt hold tidligere har pålagt skolerne at udarbejde anti-mobningsstrategier.

Forslaget kommer i forlængelse af et meget omdiskuteret totalforbud mod mobiltelefoner på skoler i Frankrig. Så langt ønsker hverken Radikale eller Socialdemokratiet dog at gå.

- Det er meget vigtigt, at der er en god kultur på skolerne, og at børnene får nogle ordnede rammer for, hvordan man bruger de her mobiltelefoner, siger Radikales it-ordfører, Ida Auken.

- Der er sket rigtig meget med mobiler, og pludselig har børnene dem helt ned i 1. og 2. klasse. Det er klart, at det er noget, som skolerne lige skal vænne sig til, og derfor sætter vi nu det pres på at bede dem alle sammen om at lave en politik, der passer til deres skole, siger hun.

Minister afviser at blande sig

Undervisningsminister Merete Riisager fra Liberal Alliance fejer imidlertid forslaget af bordet.

Hun anser presset fra et lovkrav for at være overflødigt, og ministeren mener i det hele taget ikke, at det er et spørgsmål, der vedkommer Christiansborg-politikere.

- Vi har et skolesystem i Danmark med dygtige professionelle, som tager stilling til, hvordan netop deres skole skal være. Der er ikke nogen grund til at slå skolerne oveni hovedet med lovgivning, når de faktisk gerne vil det her, siger hun.

Fra de to øvrige regeringspartier, Venstre og Konservative, samt støttepartiet Dansk Folkeparti lyder det ligeledes, at det er at gå et skridt for langt at gøre det lovpligtigt for skolerne at formulere en mobilpolitik.

- Jeg vil på det kraftigste opfordre skolerne til at udarbejde politikker for brugen af mobiltelefoner. Men det er skolernes ansvar, og det er noget, skolerne skal udarbejde i samarbejde med deres skolebestyrelser, siger Konservatives undervisningsordfører, Brigitte Klintskov Jerkel.

Venstres undervisningsordfører, Anni Matthiesen, hilser diskussionen om mobiltelefoner i folkeskolen velkommen, men hun er heller ikke klar til at lovgive på området.

Dansk Folkepartis skoleordfører, Alex Ahrendtsen, opfordrer i stedet undervisningsministeren til at sende et såkaldt hyrdebrev til kommunerne og råde dem til at lave en mobilpolitik for deres skoler.

- Ligefrem at pålægge det fra centralt hold er ikke en særlig smart idé, for det er kommunerne, der har ansvaret for skolerne, siger han.

Enhedslisten er på linje med de borgerlige

Også Enhedslisten er afvisende over for tanken om et pålæg.

- Det er ikke Folketingets opgave at fastlægge detaljerede regler for alt, der foregår på skolerne, og jeg er helt sikker på, at skoleledelserne, eleverne og lærerne i fællesskab er i stand til at vurdere, om der er behov for at fastlægge særlige regler, siger undervisningsordfører Jakob Sølvhøj.

Socialdemokratiet lægger til gengæld gerne stemmer til et reelt pålæg om en mobilpolitik på landets skoler.

- Vi ved, at det er et stigende problem på rigtig mange skoler, og derfor er det vigtigt, at skolerne sætter fokus på, hvordan man vil have, at mobilerne skal bruges i skolen, siger partiets undervisningsordfører, Annette Lind.

Skoleledere: Lovgivning er unødvendigt

Men der er slet ikke behov for, at politikerne på Christiansborg pålægger skolerne at lave flere regler, mener næstformand i Skolelederforeningen, Dorte Andreas.

Det klarer skolerne fint selv, lyder det.

- Det er vigtigt, at man får de her drøftelser ude på skolerne. Men jeg mener ikke, at det er nødvendigt med mere lovgivning – det kan skolerne godt finde ud af at håndtere lokalt, siger hun og pointerer, at mobilpolitikker allerede eksisterer på rigtig mange skoler.

De Radikale er imidlertid ikke ude på at tage ansvaret fra skolerne, lyder det fra Ida Auken.

- Vi skal altid passe på, at vi ikke går for langt med det, vi laver politik om, og derfor laver vi ikke et egentligt forbud, men beder alle skoler om at lave en bevidst og overvejet plan, siger hun.

Facebook
Twitter