S og SF fremlægger eget pointsystem

Socialdemokraterne og SF vil stemme nej til udlændingeaftalen. Aftalen er ikke rimelig, siger Socialdemokratiets formand Helle Thorning-Schmidt.

Socialdemokraterne og SF er imod regeringens pointsystem i forbindelse med familiesammenføring. (Foto: DR © DR)

Regeringen og Dansk Folkeparti får ikke oppositionens opbakning til deres nye pointsystem. Socialdemokratiet og SF vil derfor stemme nej, når den kommer til afstemning i Folketinget.

- Det virker ikke rimeligt. Samtidig er det utroligt bureaukratisk og vanskeligt at finde rundt i, siger Socialdemokratiets formand Helle Thorning-Schmidt til DR Nyheder.

SF partileder, Villy Søvndal, under sig over, at det nye system favoriserer den højtuddannede.

Den enkeltes vilje til integration

- Vi har også brug for helt almindelige mennesker, der ønsker at være en del af det danske samfund, siger Villy Søvndal.

- Vi foreslår i stedet et pointsystem som først og fremmest belønner den enkelte ansøgers vilje til integration, hedder det på Socialdemokratiets hjemmeside.

De to partiet vil derfor fremlægge deres eget pointsystem, som først og fremmest belønner den enkelte ansøgers vilje til integration.

Socialdemokraterne skriver, at VKO's pointsystem giver markant bedre rettigheder til vellønnede danskere, der finder veluddannede partnere.

- Det synes vi ikke er rimeligt, hedder det.

- Det afgørende skal ikke være, hvor højtuddannet en danskers ægtefælle er, men om vedkommende har viljen til integration. Det er formålet med vores pointsystem. Socialdemokraterne og SF stemmer derfor imod regeringen og Dansk Folkepartis forslag.

Efter et regeringsskifte vil det blive ændret, skriver Socialdemokraterne og SF.

Men samtidig slår de to partier fast, at de vil bevare de nuværende krav til ansøgere om familiesammenføring, blandt andet det nuværende tilknytningskrav, efter et regeringsskifte.

Intern uro

De to partier har været ramt af intern uro og kritik fra egne rækker i forbindelse med deres principielle accept af et pointsystem.

I SF har en større gruppe lokalformænd sagt fra til et pointsystemet i forbindelse med familiesammenføring. Og i partiets folketingsgruppe har Özlem Cekic og Kamal Qureshi også taget klar afstand.

På et krisemøde i sidste uge fik Søvndal dog opbakning til at se "positivt" på at supplere de gældende familiesammenføringsregler - herunder 24-års-reglen - med et pointsystem.

Også i Socialdemokratiets bagland har der lydt kritiske røster, og blandt andet har tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen kritiseret tanken om et pointsystem.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk