S og V vil have asylansøgere hurtigere til første samtale

Socialdemokraterne vil blandt andet have en tidlig terrorscreening af asylansøgerne, siger retsordfører Trine Bramsen.

Socialdemokraternes retsordfører, Trine Bramsen, vil have asylansøgere hurtigere til den første samtale med Udlændingestyrelsen. (Foto: Linda Kastrup © Scanpix)

Der går alt for lang tid fra en flygtning søger om asyl i Danmark, til vedkommende kommer til sin første samtale med Udlændingestyrelsen.

Det mener både Socialdemokraterne og Venstre.

I januar i år ventede asylansøgerne i gennemsnit 93 dage på den samtale, der skal afgøre, hvorvidt asylansøgningen overhovedet kan blive behandlet i Danmark. Det er en stigning fra januar til september sidste år, hvor ventetiden i gennemsnit var 63 dage, viser en opgørelse fra oktober.

Udviklingen er ifølge Socialdemokraternes retsordfører, Trine Bramsen, "dybt alarmerende".

Første samtale er afgørende

- Inden de kommer til den første samtale, ved vi ikke, hvem de er, hvor de kommer fra og om der er en risiko for, at de kan udgøre en fare for danskerne, siger Trine Bramsen, der også peger på, at der er omkostninger forbundet med ventetiden, fordi asylansøgerne sidder i centre med fuld forplejning og samtidig modtager lommepenge.

Den første samtale skal afgøre, om asylansøgningen overhovedet kan blive behandlet i Danmark, eller om ansøgeren skal sendes ud af landet.

Selvom der går længere tid, før en asylansøger kommer til den første samtale, er den samlede sagsbehandlingstid i asylsagerne ikke steget, men alligevel bør der gå kortere tid før ansøgeren kommer til den første samtale, mener Venstres udlændingeordfører, Marcus Knuth.

Flere medarbejdere til Udlændingestyrelsen

- Fordi vi ønsker jo hurtigst muligt at kunne fastslå, hvem personen er, og er det en, der kan sendes hjem, skal vedkommende sendes hjem hurtigst muligt, siger han.

Marcus Knuth peger på, at Udlændingestyrelsen allerede har tilført området flere ressourcer og ansat flere medarbejdere, men Socialdemokraterne ønsker mere.

- Vi ønsker, at der foregår en sikkerhedsvurdering, en terrrorscreening, af alle, der kommer hertil og søger asyl, og at den allerede bliver foretaget på dag et, når der bliver søgt om asyl, siger Trine Bramsen, der ikke vil lægge sig fast på, præcis hvor længe asylansøgerne må vente, før de kommer til den første samtale.