S om færgeaftale: En skrabet model

Socialdemokraterne erkender, at partiet ikke selv kunne love fuldt finansieret trafikal ligestilling.

Tidligere transportminister Magnus Heunicke (S) er ikke tilfreds med, at regeringen har afsat 95 millioner årligt til billigere færgebilletter. (Foto: Jens nøRgaard Larsen © Scanpix)

Regeringen og dens støttepartier har kun magtet at løse en del af opgaven med at sænke færgetaksterne.

Sådan lyder det fra Socialdemokraternes landdistrikts- og øordfører, Magnus Heunicke, efter at der i en ny aftale er afsat 48 millioner kroner i 2016 og 95 millioner kroner årligt fra 2017 og frem til billigere færgebilletter.

- Det er en skrabet model, og det er ærgerligt, for der er virkelig behov for at få sat priserne ned, så øerne kan blive det turist-mekka, som de fortjener. Man får ikke vendt udviklingen, når man vælger så lille et beløb, siger han:

- Vi lagde selv en plan frem på 133 millioner i årlig støtte, og det ville indføre landevejsprincippet, hvor man ikke skal betale mere for at tage færgen til vores øer, end hvad man giver for at køre i sin bil på landevejen, siger Magnus Heunicke.

Men man skal vel helt op og afsætte 281 millioner, hvis man skal tale om det fulde landevejsprincip?

- Ja, og jeg står ikke og lover, at det kunne lade sig gøre at få finansieret et fuldt landevejsprincip året rundt, for der skal vi helt op på over 280 millioner. Og de penge har jeg ikke, men vi fremlagde en plan for 133 millioner, som ville indføre landevejsprincippet i alle årets måneder undtagen lige i højsæsonen, hvor man har fuldt bookede færger, siger Magnus Heunicke.

Han erkender, at aftalen er et "lille skridt i den rigtige retning".

- Men det er et for lille skridt. Det er for uambitiøst, og det er tankevækkende, at da vi fremlagde vores plan med flere penge, sagde Venstre i opposition, at det var for lidt. Nu er de selv i regering og kan levere færre penge. Jeg frygter, at det er fordi de hellere vil spare sammen til skattelettelser.

DF kom med en håndsrækning i august, hvor I kunne danne alternativt flertal uden om regeringen, men det afslog I. Havde I ikke dengang chancen for at skaffe flere penge til færgerne?

- Men det er DF's eget valg, at de valgte at lave en aftale om en finanslov med regeringen, hvor de her penge jo kommer fra. Vi gik ikke ind i den aftale, og det er DF's valg at lave den aftale med regeringen.