S om racismeanklager: Budskabet er ærkesocialdemokratisk

Jeg kan ikke se, hvordan det skulle være racistisk at have forventninger til folk, siger Socialdemokraternes politiske ordfører, Maja Panduro.

S-kampagnen, der rammer et af den kommende valgkamps nok hedeste emner, blev skudt i gang hen over weekenden med plakater og annoncer. (© Scanpix)

Socialdemokraternes nye, offensive kampagne, der slår et slag for strammere aylregler og flere krav til indvandrere, har fået en hård medfart henover weekenden.

Kritikken kulminerede søndag, da SF's svenske søsterparti Vänsterpartiets afdeling i Malmø lancerede en modkampagne, hvor Socialdemokraterne kampagne anklages for at være racistisk.

Men det er fuldstændig langt ude at kalde et budskab, der handler om at have forventninger til folk, for racistisk, lyder det fra Socialdemokraternes politiske ordfører, Maja Panduro.

- Jeg kan ikke se, hvordan det skulle være racistisk at have forventninger til folk og stille krav til hinanden. Det gør vi i Danmark, og det gør vi også i forhold til flygtninge og indvandrere, der kommer hertil. Jeg accepterer ikke, at det skulle være specielt højreorienteret eller harsk at have forventninger til folk, siger hun.

- Stramninger er nødvendige

Maja Panduro kalder det decideret "useriøst", at Vänsterpartiet i Sverige smider racismekortet og mener blot, at Socialdemokraterne forholder sig til de udfordringer, Danmark står med i forhold til, at flere flygtninge banker på døren.

Her er Vänsterpartiets modkampagne.

- Hvis vi gerne vil håndtere flygtninge på en ordentlig måde og lade kommunerne følge med, bliver vi nødt til at have stramme grænser for, hvor mange der kan komme hertil. Jeg håber ikke, at der er nogen, der bilder sig ind, at vi kan tage imod alle, siger Maja Panduro og fortsætter:

- Det er ærkesocialdemokratisk at have forventninger til hinanden om, at vi hver især bidrager med det, vi kan. Der er forventninger til flygtninge og indvandrere, og det skal vi da sige ærligt, siger hun.

- Vi bør ikke skamme os

Også generalsekretæren for Dansk Røde Kors, Anders Ladekarl, har været fremme med skarpe udtalelser om S-kampagnen. Til Berlingske siger han blandt andet, at det gør ham "trist", at der er fokus på at forhindre folk i at få beskyttelse i en tid med så mange flygtninge i verden.

Ifølge Maja Panduro er der dog ikke noget at skamme sig over, for Danmark løfter et meget stort ansvar med at håndtere flygtninge internationalt.

Her er Vänsterpartiets modkampagne. (© Socialdemokraterne)

- Jeg er ikke enig i, at vi ikke tager ansvaret på os. Vi har ikke noget at skamme os over. Vi gør rigtig meget for at tage hånd om de mennesker, der kommer hertil og beder om hjælp. Men til det hører jo også, at der er grænser for, hvor mange vi kan tage os af, siger S-ordføreren.

Flere politiske kommentatorer har udlagt S-kampagnen som et forsøg på at vinde nogle af de vælgere, der har forladt Socialdemokraterne til fordel for Dansk Folkeparti, tilbage. Men det afviser Maja Panduro.

- Det er et forsøg på at fortælle, hvor vi står. Vi har lavet et integrationsudspil i onsdags, som handler om, hvordan vi kan få flere flygtninge og indvandrere tættere på arbejdsmarkedet. Og så er det meget naturligt at fortælle om det, siger hun.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk