S om skattelister: DF er ikke til at stole på

Det overrasker Socialdemokraterne, at Dansk Folkeparti vil lukke de åbne lister over selskabers skatteindbetalinger i Danmark.

- Det er sundt, at der sættes fokus på selskabers skattebetaling, siger Socialdemokraternes Jesper Petersen.

Danmark risikerer at miste milliarder af skattekroner, der kunne bruges til velfærd, hvis blå blok skrotter de åbne lister, der viser, hvad de store virksomheder betaler i skat.

Sådan reagerer Socialdemokraterne på meldingen om, at der med Dansk Folkepartis kovending tegner sig et flertal for at afskaffe de åbne skattelister.

Skatteordfører Jesper Petersen (S) havde slet ikke set den komme:

- Det overrasker mig meget, når skattelisterne blev indført som led i indsatsen mod skattely, hvor Danmark og andre europæiske lande går glip af omkring 1000 milliarder euro om året. Der har vi lavet en aftale med DF, og derfor lyder det som om, DF ikke er til at stole på, siger han:

- Fjerner man listerne igen, vil det vil være en svækkelse af vores indsats mod skattely og aggressiv skatteplanlægning. Det ærgrer mig, siger Jesper Petersen.

DF: Giver forkert billede

Dansk Folkeparti forklarer kursskiftet med, at listerne giver et forkert billede af, hvad selskaber i virkeligheden betaler af skatter.

- De åbne skattelister viser ikke, hvad selskaber betaler og bidrager med i Danmark samlet set. En ting er selskabsskat, en anden er moms, told, skatter og afgifter - energiafgifter ikke mindst. Alle de ting fortæller de åbne skattelister ikke noget om, siger Hans Kristian Skibby.

Men den køber Jesper Petersen ikke. Han står fast på, at de åbne skattelister er med til at afmystificere nogle ting.

- Det er sundt, at der sættes fokus på selskabers skattebetaling, og samtidig kan det have en forebyggende effekt. Vi er nødt til at tage forskellige metoder i brug for at dæmme op for de her problemer, siger den socialdemokratiske skatteordfører.

Flere betaler selskabsskat

Med aftalen om skattelypakken og udvidelsen af de åbne skattelister sidste år, ønskede det daværende flertal at komme skattespekulation til livs.

Det skulle blandt andet ske ved at øge åbenheden omkring selskabsskatten, så de åbne skattelister fra og med 2017 viser, hvor meget omkring 160.000 selskaber har betalt i selskabsskat fem år tilbage i tiden.

I 2013 var der 61.563 virksomheder, svarende til 38 procent, som betalte selskabsskat. Det er to procent mere end i 2012 og seks procent mere end i 2011.

Da de åbne skattelister i 2012 for første gang blev tilgængelige på Skats hjemmeside, gik hjemmesiden ned på grund af et uventet stort antal besøgende.