S-ordfører: Giv Sundhedsstyrelsen flere muskler

De dårlige sager hober sig op på Sundhedsstyrelsens bord, fordi der mangler ressourcer, siger S-ordfører, der kræver penge fra ministeren.

Uden flere penge, vil de uheldige sager fra Sundhedsstyrelsen bare blive ved, siger Socialdemokraternes sundhedsordfører Flemming Møller Mortensen.

Hvis landets dårlige læger skal stoppes i tide, skal der styr på økonomien i Sundhedsstyrelsen.

Sådan siger Socialdemokraternes sundhedsordfører, Flemming Møller Mortensen, der efterlyser handling fra sundhedsminister Sophie Løhde (V).

- Sundhedsministeren skal sikre, at Sundhedsstyrelsen har en muskel, der er stor nok til at løse opgaven. Man skal ikke samle sagerne på et skrivebord. De skal løses, siger han.

DR Nyheder har flere gange afsløret, hvordan læger og andre sundhedspersoner har kunnet praktisere videre, selv om de af myndighederne blev anset for uegnede til at passe deres job.

I samtlige tilfælde har Sundhedsstyrelsen som tilsynsmyndighed stået for skud for ikke at sikre, at lægerne blev kontrolleret eller for at klagesager mod lægerne ikke blev fulgt ordentligt til dørs.

Nu viser nye tal fra Sundhedsministeriet, at Sundhedsstyrelsen på få år har mistet hver tredje medarbejder, mens budgettet er blevet halveret.

Det har fået både Lægeforeningen og en sundhedsjurist til at kritisere nedskæringerne og påpege, at de kan være til fare for patienterne.

Det samme indtryk har Flemming Møller Mortensen.

- Jeg har meget længe haft det indtryk, at Sundhedsstyrelsen har sagsbunker, der hober sig op, og at de ikke når at handle hurtigt nok på tingene. Det er et spørgsmål om ressourcer og det er ministerens ansvar, at der er penge nok, siger han.

Fra næste år bliver Sundhedsstyrelsen opdelt i fem adskilte styrelser, og det gør styrelsen opgave endnu sværere, mener Flemming Møller Mortensen, da pengene ikke følger med.

- Jeg havde meget gerne set, at Sundhedsministeren havde taget en drøftelse med Finansministeren, da man besluttede at oprette fem nye styrelser. Jeg tror ikke på, at der er penge nok til alle de komplekse opgaver, som landets øverste nationale sundhedsmyndighed skal løse, siger han.

DF: Sundhedsstyrelsen har ikke passet sit arbejde

Også Dansk Folkepartis sundhedsordfører, Liselott Blixt, er klar til at sætte flere ressourcer af til Sundhedsstyrelsens opgaver.

- Jeg mener helt sikkert, at Sundhedsministeren skal sikre, at der ikke bliver skåret for meget, og at vi tilfører de ressourcer, der er brug for i Sundhedsstyrelsen. Hvis der er fyret for mange, skal vi ansætte flere.

Hun vil dog gerne starte med at se, om pengene, der allerede er afsat til Sundhedsstyrelsen ikke kan række lidt længere.

- Vi må sige, at Sundhedsstyrelsen ikke hidtil har gjort det arbejde, de er sat i verden for.

- Så vi skal sikre, at vi har tilsyn de steder, der er brug for det og at man følger op på de henvendelser man får fra borgere og andre læger. Og der skal sundhedsministeren gå forrest, siger Liselott Blixt.

I eftermiddag skal sundhedsministeren forklare sig om Sundhedsstyrelsens budgetter og manglende tilsyn med klageramte læger og psykiatere. Det sker under et samråd, som Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti har indkaldt til.

Til DR Nyheder siger sundhedsminister Sophie Løhde (V), at spørgsmålet om ressourcer vil indgå i de kommende drøftelser med de andre partier om Sundhedsstyrelsens tilsyn.

Samrådet med ministeren begynder i eftermiddag omkring kl. 14.15.