S overtager Skatteministeriet: Her er buddene på en ny minister

Socialdemokraterne skal udnævne mindst en ny minister.

Benny Engelbrecht er erhvervsordfører for Socialdemokraterne. Bliver af flere kilder nævnt som et muligt bud på en ny skatteminister.

Navnelegen er i fuld gang blandt socialdemokratiske politikere, efter at de radikale har fået ny politisk leder.

Margrethe Vestagers (R) exit til Bruxelles betyder nemlig, at Socialdemokraterne overtager Skatteministeriet efter de radikale. Den plads sidder Morten Østergaard (R) på nu, men han flytter til indenrigs- og økonomiminister og bliver samtidig ny leder for de radikale.Og det giver plads til mindst en ny minister, som altså skal findes hos Socialdemokraterne.Dr.dk har talt med en lang række kilder fra Socialdemokraternes folketingsgruppe og flere regeringskilder.Her er buddene på, hvem der kan blive ny skatteminister:* Benny Engelbrecht: Partiets erhvervsordfører, som for nylig blev kåret som den politiker, der er nemmest at komme i dialog med på det sociale medie Twitter. Bliver nævnt som en trofast støtte til Helle Thorning-Schmidt og har tidligere været nævnt som ministeremne. Han bliver betegnet som en socialdemokrat, der ikke er bange for at tage verbale slåskampe med de borgerlige blandt andet på de sociale medier. Den 44-årige Benny Engelbrecht er valgt i Sydjyllands storkreds og formand for Folketingets transportudvalg.

* Thomas Jensen: Skatteordfører for Socialdemokraterne, som dermed er helt inde i stoffet. Betegnes som en loyal Thorning-støtte, men flere nævner, at han ikke er blandt de mest synlige politikere. Den 43-årige midtjyde har tidligere arbejdet i LO, og sidder i dag både i skatteudvalget og finansudvalget i Folketinget.* John Dyrby Poulsen: Udenrigsordfører for Socialdemokraterne.Han har tidligere været skatteordfører og er derfor inde i stoffet. Han har i forbindelse med de seneste rokader været nævnt som et muligt ministeremne, men er blevet forbigået. Hvor han tidligere har siddet centralt i partiet med en plads i Socialdemokraternes gruppeledelse og flere tunge ordførerskaber, er det vurderingen, at han i dag har en mindre markant placering i partiet. Flere har dog opfattelsen af, at det nu kan blive hans tur til at få en ministerpost.

* Morten Bødskov: Tidligere justitsminister, som gik af på grund af Christiania-sagen i december 2013. Nævnes af flere kilder som et wild card til ministerposten, da han har været loyal væbner for statsministeren og stærkt har forsvaret Thornings linje både internt og eksternt. I maj fastslog en rapport, at to topembedsmænd i Justitsministeriet ikke overskred juridiske grænser, da Morten Bødskov som justitsminister talte usandt om, hvorfor en politiker-tur på Christiania blev aflyst. Rapporten bliver af nogle tolket sådan, at Bødskov nu er renset og at der dermed ikke er noget til hinder for, at han kan blive minister igen. En række kilder siger dog, at det er usandsynligt med Morten Bødskov som ny minister, da mange stadig forbinder ham med Christiania-sagen.

* Mette Reissmann: Bliver ikke nævnt direkte som en mulig ny skatteminister, men mere som et kort i en større kabale, hvis Helle Thorning-Schmidt vil lave en større udskiftning - og gerne vil have en kvinde ind. Mette Reissmann har hen over sommeren markeret sig som udlændingeordfører i asyldebatten og bliver betegnet som en loyal Thorning-støtte. Mette Reissmann er desuden et kendt ansigt fra tv-programmet Luksusfælden, som hun tidligere har været vært på.

Facebook
Twitter