S overvejer at genoplive krigskommission

Socialdemokratiet har ikke afgjort med sig selv, om der er brug for en ny kommission.

Nick Hækkerup og de øvrige socialdemokrater overvejer, om partiet vil stille sig bag en ny krigskommission. (Foto: NILS MEILVANG © Scanpix)

Skal, skal ikke.

Socialdemokratiet er gået i tænkeboks, når det gælder spørgsmålet om en ny kommissionsundersøgelse.

Partiet overvejer at pumpe nyt liv i den nu skrottede Irak- og Afghanistankommission, som de selv var med til at nedsætte i 2012.

- Spørgsmålet er, om vi kan få noget nyt og vigtigt frem, hvis vi gennedsætter en kommission, og det vil vi overveje, når vi får læst os igennem de her mange, mange sider, siger partiets udenrigsordfører, Nick Hækkerup.

Det er meldingen fra Folketingets største parti, efter at to forskere, der har gransket beslutningsgrundlaget for den danske krigsdeltagelse i Kosovo, Irak og Afghanistan, i dag har præsenteret deres konklusioner.

Forskerne har konkluderet, at amerikanske ønsker i høj grad blev tilgodeset, og at Det Udenrigspolitiske Nævn i mindre grad blev inddraget.

Hvad skal der så til, før I siger: Ok, det gør vi?

- Vi skal kunne sige, at her er der tilsyneladende noget nyt og noget vigtigt, som kan komme frem, også selvom det kommer til at tage mange år og koste mange penge.

Men er det ikke den eneste måde, man kan få placeret et ansvar?

- Der er i hvert fald nogle værktøjer i en kommission, som man ikke har, når man laver en udredning, og det er selvfølgelig noget af det, som indgår på den ene side af ligningen.

- På den anden side må vi også spørge, om vi i virkeligheden er ved at have afdækket det hele. Så det skal vi overveje, lyder det fra Nick Hækkerup.

Irak- og Afghanistankommissionen blev nedsat under Helle Thorning-Schmidts regering i 2012 og fik til opgave at undersøge den danske deltagelse i de to krige.

I 2015 besluttede Venstre-regeringen med statsminister Lars Løkke Rasmussen i spidsen at nedlægge kommissionen og erstatte undersøgelsen med en mindre omfangsrig udredning.

Kun en overvejelse

Socialdemokratiet vil altså kun overveje muligheden og ikke endegyldigt love at genåbne kommissionsundersøgelsen.

Både SF, Alternativet og Enhedslisten har længe argumenteret for behovet for at få en ny kommission, og ønsket er ikke blevet mindre, efter forskerne har præsenteret deres arbejde.

- Det er en alvorlig udredning, som er kommet i dag, og den peger på nogle store svagheder om, hvordan vi træffer så store beslutninger, som det er at gå i krig, siger Alternativets udenrigsordfører, Rasmus Nordqvist.

- Der har været elastik i metermål omkring det folkeretlige i forhold til Irakkrigen, og der bliver vi nødt til at få en kommission til at se på det, for det handler om ansvar for beslutningerne.

- Vi skal have den kommission nedsat igen, så den kan gøre sit arbejde færdigt, siger han.

Samme krav rejser SF's mangeårige udenrigsordfører, Holger K. Nielsen.

- Det ryster mig, hvor meget Folketinget har været på bagkant. Jeg har haft det på fornemmelsen, men at det har været så systematisk, er interessant, og det er vi nødt til at diskutere og gøre noget ved, siger han.

- Jeg er optaget af, at vi får alt gravet frem, og alt er ikke kommet frem her. I første omgang er det vigtigt, at vi får en kommissionsundersøgelse, som kan afhøre folk under vidneansvar, understreger Holger K. Nielsen.

Enhedslisten vil også have genåbnet kommissionen. Det skriver partiets forsvarsordfører Eva Flyvholm på Twitter.

Facebook
Twitter