S-politiker: Jeg tilbageholdes i Bahrains lufthavn

Lars Aslan (S) siger, at han er frataget sit pas og tilbageholdt i Bahrain, da han ville besøge fængslet dansker.

Socialdemokraten Lars Aslan er taget til Bahrain for at besøge menneskerettighedsaktivisten Abdullah al-Khawaja, og politikeren siger selv, at han tilbageholdes i lufthavnen (arkivfoto). (Foto: © Ida Guldbæk Arentsen, Scanpix)

Folketingspolitikeren Lars Aslan (S) siger selv, at han på sjette time er tilbageholdt i lufthavnen i Bahrain og frataget sit pas.

Han er taget til landet for at besøge den livstidsfængslede menneskerettighedsaktivist Abdulhadi al-Khawaja, der er dansk statsborger.

- Jeg spillede med åbne kort i paskontrollen og fortalte, hvorfor jeg var her. Så fik jeg at vide, at jeg var en sikkerhedsrisiko, og mit pas blev taget, siger Lars Aslan.

- Jeg har prøvet at spørge dem, hvorfor jeg er tilbageholdt, hvordan jeg udgør en sikkerhedsrisiko, og hvorfor jeg ikke må få mit pas. Men jeg har ikke fået noget svar, og det er tydeligt, at de betjente, jeg taler med, får ordrer andet sted fra, siger han.

Formålet med besøget var at tilse den livstidsfængslede politiske aktivist Abdulhadi al-Khawaja, der ifølge Lars Aslan er alvorligt syg i fængslet. Besøget skulle derfor virke som politisk pres for at sikre danskbahraineren adgang til medicin.

Al-Khawaja er grundlægger og tidligere leder af både Golfstaternes Center for Menneskerettigheder, GCHR, og Bahrains Center for Menneskerettigheder, BCHR.

Han boede 12 år i Danmark, men vendte i 2001 tilbage til Bahrain.

I Bahrain bor flest shiamuslimer, men landet er ledet af den sunnimuslimske Al Khalifa-familie.

Shiamuslimer sluttede sig i 2011 til oprørsbølgen kendt som "det arabiske forår", der blev nedkæmpet med hjælp fra militær fra Saudi-Arabien og De Forenede Arabiske Emirater.

/ritzau/