S presses fra begge sider: Vil ikke sige ja eller nej til integrationsydelse

S vurderer løbende, hvilke ydelser der skal være i Danmark, siger partiformanden, der presses af blå partier til at tage stilling om integrationsydelsen.

Socialdemokratiet afviser fortsat at svare klart på, om partiet vil afskaffe den omdiskuterede integrationsydelse, der kritiseres for at sende børn ud i fattigdom. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Socialdemokratiet er under krydspres fra begge sider af folketingssalen, når det handler om den omdiskuterede integrationsydelse.

Der er tale om en ydelse målrettet nytilkomne udlændinge og danskere, der ikke har haft ophold i Danmark i mindst syv ud af de sidste otte år.

Integrationsydelsen er en af de få udlændingestramninger, Socialdemokratiet ikke har stemt for, efter at de borgerlige kom til magten i juni 2015.

Men det store oppositionsparti vil ikke love at afskaffe ydelsen, hvis der kommer et magtskifte efter næste valg - heller ikke selvom samtlige andre røde partier presser på for en garanti.

Under dagens afslutningsdebat i folketingssalen blev S-formand Mette Frederiksen presset yderligere, da både Venstres politiske ordfører, Jakob Ellemann-Jensen, og Liberal Alliances politiske ordfører, Christina Egelund, afkrævede hende klare svar.

- Et arbejde er det bedste, man kan have. Det er det allerbedste, man kan få her i verden. Så når det her tilskynder til, at folk kommer i arbejde, så synes jeg, det er en vældig god ide. Så er det fortsat Socialdemokratiets politik at tilbagerulle integrationsydelsen, skulle man få magt, som man har agt, spurgte Jakob Ellemann-Jensen.

Svaret fra Mette Frederiksen lød:

- Jeg vil gentage det, jeg har har haft lejlighed til at sige på andre tidspunkter her i salen. Vi kommer ikke med en masse løfter, før vi ved, hvad vi har at gøre godt med. Når vi taler specifikt om integrationsydelsen, så har vi selvfølgelig en løbende vurdering af, hvad det er for et ydelsesniveau, der skal være i Danmark, når man kommer hertil.

- Vi bliver nødt til at se hinanden i øjnene, også her i folketingssalen, og konstatere, at der er for mange med etnisk minoritetsbaggrund, der ikke er på arbejdsmarkedet. Vi har for mange, der i årtier har været på kontanthjælp uden mulighed for at bidrage til samfundet og uden at give deres børn det allervigtigste, nemlig at mor og far tager på arbejde. Så den diskussion må vi tage videre, lød det fra S-formanden.

Kom med "børnepakke"

Før folketingsvalget i 2011 formulerede Socialdemokratiet et løfte om, at partiet ville afskaffe den daværende starthjælp – svarende til integrationsydelsen. Det skete også som en af SRSF-regeringens første gerninger.

Men siden et borgerligt flertal genindførte integrationsydelsen forrige sommer, har Socialdemokraterne ikke villet love at afskaffe den.

Partiet var dog tæt på at gå med i en aftale i efteråret 2015, hvor flere udlændinge blev sat ned på den lave integrationsydelse, men krævede at få indført en særlig "børnepakke" for at tilslutte sig.

Dengang udtalte integrationsordfører Dan Jørgensen (S), at integrationsydelsen "målrettet rammer børnefamilier og sender dem under fattigdomsgrænsen".

Ifølge Udlændinge- og integrationsministeriet var 26.000 borgere i Danmark på integrationsydelse ultimo oktober 2016. Det er særligt yngre mænd med flygtningebaggrund, som man kan finde blandt modtagere af ydelsen.

Tal fra Danmarks Statistik har vist, at kun hver anden blandt ikke-vestlige indvandrere og efterkommere er i arbejde, og ifølge regeringen skal integrationsydelsen give et større incitament til at tage et job.

Mette F: Spøjs spørgeteknik

I folketingssalen var Mette Frederiksen svar på Jakob Ellemann-Jensens direkte spørgsmål tilsyneladende ikke fyldestgørende nok for Liberal Alliances Christina Egelund, der spurgte direkte, om en regering ledet af Mette Frederiksen vil afskaffe integrationsydelsen.

- Det er en lidt spøjs spørgeteknik. Man anerkender, at det er godt, at man vurderer ting, og så vil man godt have konklusionen. Det plejer jo at være sådan, at når man er i gang med en vurdering, så er man ikke klar med en konklusion. Og det er så konklusionen på spørgsmålet, lød svaret fra Mette Frederiksen denne gang, og hun fortsatte:

- Når det er sagt, så tror jeg, det er vigtigt, når vi snakker integrationsydelse, at der er flere forhold at tage hensyn til. Der er et hensyn at tage til robustheden i dansk økonomi, når mange mennesker kommer hertil. Og ideen om at man ikke bare fra den ene dag til den anden kan få adgang til alt, har jeg forståelse for.

- Men der er også et hensyn til nogle børn, og ligegyldigt hvad vi måtte mene om ydelser, så håber jeg på, at vi på tværs af de politiske partier kan nå derhen, hvor vi siger, at børn skal ikke bøde for deres forældres livssituation, sagde Mette Frederiksen.

De Radikales værdiordfører, Zenia Stampe, tolker Mette Frederiksens svar som en åbning for at støtte integrationsydelsen:

https://twitter.com/zeniastampe/status/869828323966414848

Facebook
Twitter