S-profil kaldte omskæring for 'barbarisk tradition': Nu er han tavs

Flere markante profiler hos S og V skal nu gå imod et forbud mod omskæring, som de tidligere har støttet.

Rasmus Stoklund har tidligere været en ivrig fortaler for et forbud mod rituel omskæring. (Foto: Andreas Merrald)

Da Rasmus Stoklund gik på talerstolen ved Socialdemokraternes kongres i 2017 havde han et klart budskab: Omskæring af drenge under 18 år skulle forbydes.

- Det er udtryk for en misforstået kulturel og religiøs tolerance, når vi accepterer denne barbariske tradition, lød det fra Rasmus Stoklund på talerstolen i Aalborg Kongrescenter.

Dengang var Stoklund folketingskandidat. Nu er han medlem af Folketinget. I morgen er et forslag om forbud mod omskæring af drenge under 18 år så på dagsordenen på Christiansborg.

Her vil den socialdemokratiske folketingsgruppe gå imod et forbud og holde fast i forældres ret til at lade deres drengebørn omskære.

DR Nyheder ville gerne have interviewet Rasmus Stoklund om omskæring. Om han står ved sine tidligere holdninger eller følger partilinjen. Det afviser han.

- Jeg har ikke nogen kommentarer, siger han.

Rasmus Stoklund er udlændingeordfører for Socialdemokraterne. Og en markant en af slagsen. Han går gerne forrest, når den socialdemokratiske udlændingepolitik skal forklares eller forsvares.

Han var - før han i 2019 blev valgt ind i Folketinget - også markant i sin modstand mod omskæring. I 2018 skrev han blandt andet et læserbrev i Helsingør Dagblad, hvor han opfordrede læserne i sin valgkreds til at støtte et borgerforslag, der ville forbyde omskæring af drenge under 18 år. Det er netop det, som Socialdemokratiet nu er imod.

Når Folketinget i morgen diskuterer omskæring, er Socialdemokratiet og Venstre de eneste partier, som går imod et forbud.

Enhedslisten, SF, Liberal Alliance, Nye Borgerlige og Dansk Folkeparti støtter et forbud - nogle partimedlemmer vil dog gå imod partilinjen. Og De Radikale og Konservative har stillet deres medlemmer fri i afstemningen.

I videoen herunder kan du blive klogere på, hvorfor omskæring betyder så meget for jøder og muslimer.

'Jeg er blevet klogere'

Rasmus Stoklund er ikke den eneste markante politiker, der har tidligere har været modstander af omskæring, men som nu står i et af de partier, der fortsat vil tillade det.

Lars Aslan Rasmussen er en anden af Socialdemokratiets værdikæmpere. Han har også tidligere talt varmt for et forbud mod omskæring af drenge.

- Det er et overgreb på børn, uanset, hvordan man prøver at glorificere det rent religiøst, sagde han i 2012.

Modsat Rasmus Stoklund vil han gerne lade sig interviewe om, hvordan han forholder sig til et forbud i dag.

- Jeg stemmer nej, fordi jeg ikke har lyst til, at danske jøder forlader Danmark. De jødiske organisationer og mine jødiske venner har fortalt mig, at det bliver konsekvensen af et forbud, og det ønsker jeg ikke at medvirke til. Inden for de seneste år har de i forvejen været ekstremt pressede af islamister, og vi har set drab på danske jøder og angreb på jødiske demonstranter.

Du har jo tidligere været en stor fortaler for et forbud mod omskæring af børn under 18 og har blandt andet sagt, at det er et overgreb på børn, uanset hvordan man prøver at glorificere det rent religiøst. Mener du ikke det længere?

- Det er klart, at jeg er blevet klogere. Jeg har ikke noget problem med, at man kan ændre sin holdning. Det er kun sundt, og det har jeg også gjort i andre sammenhænge. Uanset hvad, så vil et forbud betyde, at danske jøder forlader Danmark, og det synes jeg, vil være en katastrofe.

Lars Aslan Rasmussen har siddet i Folketinget siden 2016. (Foto: søren bidstrup © Scanpix)

Men mener du stadigvæk - som du sagde dengang i 2012 - at omskæring er et overgreb på børn?

- Nej, jeg vil nok formulere mig anderledes nu. Grundlæggende synes jeg, at man selv skal have valget, men jeg er også nødt til at respektere forældrenes ret til at vælge anderledes. Og med de konsekvenser, der er og den situation, som de jødiske samfund i Vesteuropa står i, så er man nødt til at se det i en helhed.

Da Helle Thorning var statsminister, sagde du i 2012, at regeringen måtte gøre op med sig selv, om det er ”religiøse rettigheder der står først, eller det er børn rettigheder.” Er det i dag, børns rettigheder eller religiøse rettigheder, som står øverst på regeringens prioriteringsliste?

- Jeg kan kun snakke for mig selv. For mig er det børns rettigheder. Og jeg har det grundlæggende sådan, at jeg synes, vi stod i en anden situation i 2012 end i dag, hvor vi for eksempelvis har set at tusindvis af jøder har forladt Frankrig for at tage til Israel, fordi der ikke er sikkert mere i Frankrig.

Skal dit holdningsskifte også set som et udtryk for, at du gerne vil være loyal over for Mette Frederiksen?

- Nej, det er noget jeg mener, og derfor står jeg også på mål for det. Du kan både spørge jødiske organisationer og mine venner, som har talt med mig om det her lang tid før. Men det er klart, at jeg selvfølgelig indordner mig under det flertal, der er i den socialdemokratiske folketingsgruppe. Det håber jeg også mine kolleger gør, hvis jeg har flertal for noget i gruppen. Så jeg synes ikke, der er noget mærkeligt i, at vi stemmer sammen.

Da Lars Aslan Rasmussen i 2012 talte for et forbud mod omskæring, var en af dem, der støttede ham, Pernille Rosenkrantz-Theil.

- Det er et indgreb, man skal være voksen for at tage stilling til. Og enig med ham i, at religiøse rettigheder aldrig kan stå over et barns rettigheder, skrev Pernille Rosenkrantz-Theil, der i dag er børne- og undervisningsminister.

'Belastet af viden'

Venstres gruppeformand Karsten Lauritzen har også offentligt været fortaler for et forbud. I 2015 skrev han en kronik samme med blandt andet Ole Birk Olesen, som i dag er gruppeformand for Liberal Alliance, under overskiften 'Liberale mod børneomskæring'.

Nu står han i spidsen for Venstres folketingsgruppe, som ikke støtter et forbud.

Du var jo selv stor fortaler for, at man skulle lave et forbud mod omskæring. I kronikken i 2015 skrev du blandt andet, at når man laver ”fysiske og unødvendige indgreb på små børn, så synes vi, at man har overskredet en grænse for, hvor meget ens religiøse praksis eller kultur skal have lov til at gå ud over et andet individ.” Mener du ikke stadigvæk det?

- Ord til andet mener jeg det samme. Men jeg er også bare blevet belastet af viden om, hvad konsekvenserne vil være, hvis Danmark er det første land i verden, som laver et forbud. Selv om det ikke er rimeligt, så bliver man som folkevalgt nødt til at forholde sig til konsekvenserne, hvis man trykker på en afstemningsknap. Det her vil jo føre til, at det jødiske samfund ikke vil føle sig velkommen i Danmark, og at man i USA vil se det som et antisemitisk træk, siger Karsten Lauritzen.

Men du siger, at du mener det samme i dag, som du mente dengang. Nemlig at det er forkert at foretage omskæringer, og derfor skal der være et forbud?

- Jeg er imod omskæring. Venstre er imod omskæring. Men vi er ikke for et forbud eller en aldersgrænse. Vi tror heller ikke, at det vil løse problemet, for så vil det bare foregå i udlandet.

Karsten Lauritzen, gruppeformand i Venstre. (Foto: Emil Helms © Scanpix)

Men når du mente dengang, at det var en god ide med et forbud, og du i dag siger, at du mener det samme, burde ud så ikke tage konsekvensen af det, og stemme i overensstemmelse med det?

- Det ville jeg også gøre, hvis det ikke var fordi, at jeg var belastet af viden. Og når man kigger på, hvad PET, FET, Udenrigstjenesten og Det Jødiske Samfund siger, vil være konsekvenserne, så bliver man nødt til at forholde sig til det, ellers ville man være uansvarlig som politiker, siger Karsten Lauritzen.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk