S-profil klar til at stemme imod asylstramninger

Den tidligere fødevareminister Mette Gjerskov (S) vil gå imod partilinjen og stemme imod lovpakken med asylstramninger, hvis der ikke sker store ændringer.

- Hvis det fortsat er, som det ligger i dag, så kan jeg ikke stemme for, siger Mette Gjerskov om lovpakke med asylstramninger. (Foto: © Sophia Juliane Lydolph, Scanpix)

En lang række af regeringens varslede asylstramninger er helt og aldeles udspiselige for den tidligere socialdemokratiske minister Mette Gjerskov.

Hun erklærer sig klar til at stemme imod sit eget parti, der ellers bakker op om stramningerne.

- Hvis ikke der sker større ændringer, så er jeg nødt til at stemme nej, siger Mette Gjerskov.

Den nuværende udviklingsordfører er ikke bare fortørnet over forslaget om at kunne beslaglægge asylansøgeres værdigenstande. Også forslaget om at forhindre en særlig gruppe af asylansøgere i at få familiesammenføring i de første tre år volder problemer.

- Det her handler også om nogle meget alvorlige problemer, der er i forhold til vores internationale konventioner. Menneskeretskonventionen, børnekonventionen og flygtningekonventionen. Alt det er der rejst problemer i forhold til, men regeringen har ikke svaret ordentligt, siger Mette Gjerskov:

- Det handler jo også om, at vi skal gøre noget ved det, der er problemets rod, nemlig nærområderne. Og regeringen sparer på nærområderne. Det mener jeg ikke er acceptabelt, siger hun.

- Det ser sort ud

Mette Gjerskov er også imod forslaget om lade den omstridte integrationsydelse omfatte alle, der ikke har opholdt sig mindst syv ud af de seneste otte år i Danmark.

Så du stemmer nej til hele lovpakken?

- Vi mangler høringsnotaterne, altså regeringens svar på de problemer, der er rejst, og dem vil jeg gerne have lov til at granske, før jeg tager endelig stilling. Men hvis det fortsat er, som det ligger i dag, så kan jeg ikke stemme for. Og der skal en hel del til, før jeg ville kunne stemme for.

Men er det for eksempel ikke rimeligt nok, at en asylansøger ligestilles med en kontanthjælpsmodtager?

- Jo, en asylansøger skal naturligvis bruge sine egne penge, før man bruger det offentliges penge, men der står jo ikke betjente nede ved kommunekontoret og ransager almindelige mennesker, når de skal ind og søge om kontanthjælp. Det ordner man på anden ærlig vis.

Din egen partifælle Dan Jørgensen forudser, at det bliver meget begrænset, hvor meget politiet kommer til at ransage asylansøgere. Blæser du ikke også det her lidt op?

- Jamen, det er jo et element ud af mange. Hvis det forslag var det eneste, fandt vi nok en løsning, men det er jo ikke alene det her forslag. Jeg har kæmpe problemer med besparelser på ulandsbistanden, at man ikke hjælper folk i nærområderne, og i forhold til de konventioner, som vi muligvis vil overtræde. Så der er nok at tage af, siger Mette Gjerskov.

Hun kalder det "ærgerligt", hvis hun i sidste ende må stemme imod sin egen partilinje.

- Jeg ville hellere have, at vi kunne stå sammen om det. Jeg har stadig forhåbninger om at finde en løsning, men det ser lidt sort ud, siger Mette Gjerskov.

Ordfører: Ikke behov for ændringer

Ifølge Socialdemokraternes integrationsordfører, Dan Jørgensen, er der ikke lagt op til, at nogle af lovforslagene bliver ændret.

- Den lovpakke, der ligger nu, er jo et resultat af ret lange forhandlinger, så derfor vil der ikke blive ændret grundlæggende ting i det, og det synes jeg heller ikke, at der skal, for der er behov for opstramninger, siger han.

Dermed tegner alt til, at Mette Gjerskov stemmer nej, men det tager Dan Jørgensen ganske roligt.

- I et stort parti med Folketingets største folketingsgruppe vil det engang imellem være sådan, at alle ikke er 100 procent enige, og det har jeg da sådan set respekt for. Jeg hæfter mig ved, at vi har en ret stor og bred enighed i vores parti om nogle beslutninger, som selvfølgelig er svære og ekstraordinære, fordi vi befinder os i en tid, som har enormt store udfordringer, vi skal løse, siger Dan Jørgensen.

Anerkender du, at I går langt med forslagene, når nogle af dem kan være på kant med konventionerne?

- Det er klart, at det er nogle ekstraordinære tiltag, som vi jo kun tager i anvendelse, fordi vi står i en ekstraordinær situation. Og det kræver, hvilket vi da helst havde været foruden, at vi må stramme op på nogle af de her regler, så vi kan følge med.

Det samlede lovforslag førstebehandles i morgen i Folketingssalen.