S-regeringen vil give alle flygtninge gratis uddannelse

Alle flygtninge bør have lige adgang til videregående uddannelser i Danmark, mener regeringen.

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye vil sørge for, at alle flygtninge kan få en gratis uddannelse. (Foto: claus fisker © Scanpix)

Hidtil har en særlig gruppe af flygtninge i Danmark selv betalt for deres videregående uddannelse.

Det er S-regeringens ambition, at den gruppe fremover kan få deres uddannelse gratis, skriver Jyllands-Posten søndag.

Der er tale om en gruppe, der ifølge avisen består af cirka 4700 primært syriske flygtninge.

For at forstå problemstillingen skal man vide, at flygtninge i Danmark får opholdstilladelse efter to forskellige paragraffer, alt efter hvor stort deres beskyttelsesbehov er.

Hvis en udlænding er omfattet af FN's flygtningekonvention - eksempelvis grundet personlig forfølgelse - kan vedkommende få opholdstilladelse i Danmark som følge af udlændingelovens paragraf syv, stykke et.

For denne gruppe er det i dag gratis at tage en videregående uddannelse.

Afviste i første omgang

I februar 2015 vedtog den daværende SR-regering en midlertidig beskyttelsesstatus, som retter sig mod flygtninge, der ikke er personligt forfulgt, men som flygter på grund af en særlig alvorlig situation i hjemlandet.

De får ophold i Danmark som følge af udlændingelovens paragraf syv, stykke tre.

Denne gruppe har hidtil ikke fået tilbudt en gratis videregående uddannelse i Danmark.

Men det vil udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) lave om på. Han har ifølge Jyllands-Posten ellers tidligere afvist netop dette.

Mattias Tesfaye (tv.) overtog ministeriet fra Venstres Inger Støjberg ved regeringsskiftet. Forgængerens parti kritiserer nu hans forslag. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

I foråret fortalte Mattias Tesfaye til avisen, at det ikke er meningen, at gruppen skal være i Danmark i længere tid, og derfor ikke får brug for at starte en uddannelse.

Ministeren forklarer, at han siden er blevet gjort opmærksom på, at der kan være en "ligestillingsudfordring" i den nuværende forskel på den ene og den anden gruppe.

Rammer flere kvinder

Eksempelvis kan en syrisk mand være personligt forfulgt, fordi regimet i Syrien ønsker, at han skal tjene i militæret i den syriske borgerkrig. Modsat vil samme mands søster ikke være personligt forfulgt.

Det vil give søsteren en anden status i Danmark og koste hende retten til en gratis videregående uddannelse.

Ifølge Mattias Tesfaye er syv ud af ti i gruppen, der i dag selv skal betale for en gratis videregående uddannelse, kvinder.

Forslaget møder kritik fra Dansk Folkeparti og Venstre.

/ritzau/

Facebook
Twitter