S-regioner retter kritik mod regeringen: 'Prisen for cigaretter skal være 80 kroner'

Flere af regionerne efterlyser en større prisstigning end de ti kroner, regeringen lægger op til.

Regionsrådsformand i region Nordjylland Ulla Astman er positiv over for dele af regeringens udspil, men håber på, at de andre partier kan presse prisen på cigaretter længere op. Hun mener, en pakke skal koste 80 kroner. (Foto: © Henning Bagger, Scanpix)

Regionerne retter kritik mod regeringens udspil om at hæve prisen for en pakke cigaretter med ti kroner.

Der skal en langt mere markant prisstigning til, da det ifølge regionerne vil betyde, at færre unge mennesker vil begynde at ryge i første omgang.

- Det skal ikke være nogen hemmelighed, at jeg sammen med Danske Regioner har været med til at spille ud med, at prisen skal være 80 kroner, og jeg synes, den bør have et skridt deropad, siger Ulla Astman, regionsrådsformand i Region Nordjylland.

- Jeg håber, at man på Christiansborg kan se, at hvis man for alvor vil gøre noget ved det og få folk til at stoppe med at ryge, så skal prisen højere op, siger hun.

Sundhedsminister, Magnus Heunicke (S), præsenterede i dag efter længere ventetid regeringens bud på, hvad der skal gøres for at få flere til at droppe cigaretterne.

Det inkluderer, at pakkerne skal gemmes væk i butikkerne, gøres mere neutrale og så, at prisen skal stige med ti kroner over to omgange. Det betyder, at prisen på en pakke cigaretter i 2021 vil være 50 kroner.

- Det handler om at få nedbragt antallet af børn og unge, der begynder at ryge – helst ned på nul, siger sundhedsminister, Magnus Heunicke (S).

Men regionsrådsformand i Region Sjælland, Heino Knudsen (S), mener ligesom Ulla Astman, at prisen skal op på 80 kroner, for at det kan ske.

- Det er en markant prisstigning, der vil få de unge mennesker til ikke at starte med at ryge, og det er dét, det hele handler om, for at skabe mere lighed i vores sundhed i fremtiden, siger Heino Knudsen.

Har du på nogen måde gjort regeringen opmærksom på den holdning?

- Ja, det har jeg gjort flere gange. Ikke mindst i kraft af at vi i Danske Regioners bestyrrelse har vedtaget, at det er vores udspil. Set ud fra et sundhedspolitisk synspunkt, så bør prisen ligge på 80 kroner.

Hvorfor er det, de så ikke lytter?

- Det kan jeg ikke svare på. Der er mange hensyn at tage i den her sammenhæng, siger han og understreger, at han ikke vil kritisere regeringsen udspil.

Alle tre regionsrådsformænd gør opmærksom på, at de er godt tilfredse med de andre elementer af regeringens udspil.

Regionsrådsformand i henholdsvis Region Hovedstaden og Syddanmark, Sophie Hæstorp Andersen (S) og Stephanie Lose (V) mener også, at prisen for en pakke cigaretter skal hæves.