S-SF: OK at udnævne en Europaminister

Både Socialdemokraterne og SF vil acceptere en dansk Europa-minister, hvis posten kan forbedre Danmarks indsats i EU og sikre mere ministerdeltagelse.

Både Socialdemokraterne og SF er klar til at acceptere, at regeringen udnævner en Europaminister, der kan aflaste udenrigsministeren. Det siger de to partiers EU-ordførere til Radioavisen.

Tanken om en Europaminister er lanceret af tidligere udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen i Berlingske Tidende fredag.

En Europaminister kunne aflaste udenrigsministeren på samme måde som udviklingsministeren allerede gør det, lyder argumentet.

Sendte departementschefen

Uffe Ellemann-Jensen skriver i avisen, at debatten om afbud til EU-møder ikke må føre til, at Lene Espersen deltager i en masse møder, der ikke er grund til at deltage i.

Selv sendte Uffe Ellemann-Jensen ofte blot departementschefen som Danmarks repræsentant, når ministerrådet mødtes i Bruxelles eller Luxembourg.

S: Værd at overveje

Socialdemokraternes EU-ordfører Kim Mortensen siger til Radioavisen, at forslaget om en Europaminister er værd at overveje:

- Det er vigtigt, at der er ministerpræsentation på rådsmøderne i Bruxelles, siger Kim Mortensen.

- En af måderne at løse det på, var at beslutte, at der altid var en minister til stede. Hvis ikke det var den pågældende resortminister, kunne det jo være en anden dansk minister, man sendte afsted.

SF: Skal skabe engagement og rød tråd

SF's EU-ordfører Pia Olsen Dyhr siger, at der mangler både engagement og en rød tråd i regeringens EU-politik:

- Der er ingen visioner eller kordineret indsats for at skabe alliancer og opbakning til danske synspunkter, siger Pia Olsen Dyhr.

- Hvis en EU-minister kan gøre op for statsministerens og udenrigsministerens manglende engagement på det her område, synes jeg det er en glimrende ide.

En EU-minister ikke nok

Hun tilføjer dog, at en EU-minister ikke alene kan sikre dansk indflydelse i EU. Vedkommende kan ganske vist sikre fokus og koordinere indsatsen internt i regeringen, siger hun, men:

- Det er vigtigt, at alle ministre, hvis fagområder bliver berørt af arbejdet i EU, kommer op i gear og sikrer dansk indflydelse i det europæiske arbejde, slutter Pia Olsen Dyhr.

Radikale advarer

Derimod kommer der en advarsel fra den Radikale EU-ordfører, tidligere udenrigsminister Niels Helveg Petersen:

- Man skal være klar over, at en meget vigtig del af vores udenrigspolitik hele tiden diskuteres i EU, siger Niels Helveg Petersen. Han ser Per Stig Møllers høje fraværsprocent i EU som et problem og opfordrer efterfølgeren Lene Espersen til at opprioritere møderne i EU.

Ideen prøvet før

Danmarks har tidligere haft en Europaminister. Det var Bertel Haarder, der varetog opgaven 2001-02, samtidig med at han var integrationsminister under Anders Fogh Rasmussen.

Oprettelsen af posten som Europaminister skyldtes, at Danmark havde EU-formandskabet i efteråret 2002. Derfor havde udenrigsminister Per Stig Møller brug for at blive aflastet.

To forgængere

Men også tidligere har danske regeringer haft "Europaministre", helt præcis to personer.

Den første var Venstres Poul Nyboe Andersen, der i Hilmar Baunsgaards VKR-regering var "minister for europæiske markedsanliggender" 1968-71, samtidig med at han var økonomiminister og minister for nordiske anliggender. Det var, mens Danmark endnu stod uden for EF, som det hed dengang.

Den anden "Europaminister" var socialdemokraten Ivar Nørgaard, der i årene 1971-77 var "minister for europæiske markedsanliggender" i Jens Otto Krags og senere Anker Jørgensens regeringer. Samtidig var han minister for udenrigsøkonomi og nordisk minister.