Tema Burkaforbud

S skifter holdning til maskeringsforbud: Det handler om, hvilket land vi ønsker

Større udfordringer med parallelsamfund er årsagen til, at Socialdemokratiet nu bakker op om et maskeringsforbud.

Mette Frederiksen og Nicolai Wammen ankommer til Christiansborg slotskirke i forbindelse med Folketingets åbning. (Foto: KELD NAVNTOFT © Scanpix)

Sent i går aftes meddelte Socialdemokratiet, at partiet er parat til at forbyde beklædningsdelene burka og niqab i det offentlige rum. Fra talerstolen under Folketingets åbningsdebat sagde formand Mette Frederiksen følgende:

- Vi er klar til at forbyde burkaen, hvis det er det, der skal til, sagde Mette Frederiksen.

Men tilbage i 2014 var meldingen en anden. Dengang mente Socialdemokratiet, at det var ude af proportioner at begynde at lovgive på området.

- Det er trods alt et meget lille problem og brugen af burka er ikke særlig udbredt, lød det fra Mette Frederiksen (S) i et interview til BT tilbage i 2014.

Nødt til at tage parallelsamfund alvorligt

Muslimske beklædningsgenstande
  • Niqab er et tørklæde, der kun viser øjnene. Der er to typer niqab:
    Den første er en halv niqab, som, ud over øjnene, lader et stykke af panden være udækket. Den anden er fuld niqab, som dækker hele ansigtet med undtagelse af øjnene. Den består typisk af et bånd, der bindes rundt om panden, samt et længere stykke stof, der dækker ansigt og hår, så kun en sprække til øjnene er fri.
  • Burka er en ikke-gennemsigtig altdækkende beklædningsgenstand, båret af mange muslimske kvinder hovedsageligt i Afghanistan. Den er en slags udvidet niqab, der ligeledes dækker øjnene, typisk med et lille netgardin.
  • Tre kvinder bærer burka i Danmark og mellem 150 og 200 kvinder med niqab, viste en undersøgelse i 2010 fra Københavns Universitet.
  • Hijab er et tørklæde, der dækker håret, men lader ansigtet være frit. Det er den mest udbredte hovedbeklædning og kan bindes på flere måder. Den vil ikke være omfattet af et maskeringsforbud.

Ligesom i dag mente partiet dengang også, at burka og niqab er kvindeundertrykkende, men partiet ville altså ikke lovgive imod de omstridte beklædningsdele. Men nu har Socialdemokratiet skiftet holdning.

- Udfordringerne med parallelsamfund er blevet større, og det er vi nødt til at tage alvorligt. Og det er burka og niqab en del af, siger politisk ordfører for Socialdemokratiet Nicolai Wammen (S).

Ifølge ham er tiden derfor inde til et forbud. Danmark skal ikke være et land med parallelsamfund, hvor der hersker andre normer end dem, der gælder i resten af samfundet, lyder meldingen.

- I bund og grund handler det om, hvilket land vi ønsker at være. Vil vi være et land, hvor vi møder hinanden ansigt til ansigt, hvor mænd og kvinder er ligeværdige eller vil vi være et land, hvor vi synes, det er fint med social kontrol, som man ser det med burka og niqab, siger Nicolai Wammen.

Ikke den største udfordring

Seneste opgørelse over burkaer og niqab stammer tilbage fra 2010. Dengang viste tallene, at der sammenlagt var mellem 150 og 200 kvinder, der bar niqab. Opgørelsen skønnede samtidig at tre kvinder gik i burka. Hvor mange der i dag bærer én af de to beklædningsdele vides ikke.

Men ifølge Nicolai Wammen er antallet underordnet.

- Burka og niqab er ikke den største udfordring, vi står med i Danmark, men det er principielt meget vigtigt, at vi ikke tillader, at kvinder udsættes for undertrykkelse og systematisk social kontrol, siger han.

Mange dilemmaer

Selvom partiet nu melder klart ud, erkender Nicolai Wammen, at det kan være svært at lovgive på området. Særligt i forhold til sanktionsmulighederne.

- Der er mange dilemmaer forbundet med det her, derfor vil vi afvente det forslag, der kommer fra regeringen, hvor man selvfølgelig også skal se på hele spørgsmålet om straf, siger Nicolai Wammen.

Tidligere i dag meddelte regeringspartiet Venstre, at man også går ind for et maskeringsforbud, der omfatter buraka og niqab. Hidtil har partiet ellers været splittet i forhold til spørgsmålet om et forbud.

Med både Venstre og Socialdemokratiets opbakning tegner der sig dermed et bredt flertal i Folketinget. Foruden de to partier støtter De Konservative, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti også et maskeringsforbud.