S: Staten skal sikre bankerne

Politisk ordfører for Socialdemokraterne Henrik Sass Larsen mener, at det kan blive nødvendigt midlertidigt at nationalisere bankerne. Han frygter, at bankernes økonomiske vanskeligheder vil brede sig til resten af samfundet.

Socialdemokraternes politiske ordfører Henrik Sass Larsen er bekymret for, om bankerne er i stand til at fortsætte med at låne penge ud.

Finanskrisen er på vej til at blive endnu værre. Inden længe vil bankerne være nødt til at begrænse deres udlån, og det vil true virksomhederne og skabe højere arbejdsløshed.

Så dyster ser fremtiden ud set med socialdemokratiske briller. Derfor foreslår partiet, at staten går ind med en stor pengeindsprøjtning mod til gengæld at få aktier og ejerskab i bankerne.

Redningsplan som i USA

- Enten får bankerne tilført privat kapital, så de ikke skal reducere deres udlån. Eller også skal staten skyde kapital ind i bankerne - vel at mærke sådan, at vi bliver medejere af bankerne, siger politisk ordfører for Socialdemokraterne Henrik Sass Larsen.

I USA har den amerikanske regering netop skudt penge ind i bankgiganten Citigroup mod at få aktier i banken. Det haster med at lave noget lignende i Danmark, mener Henrik Sass Larsen.

- Hvis først bankerne begynder at begrænse deres kreditter, så vil mange virksomheder drosle ned og det betyder øget ledighed, siger han.

Ny redningsplan på vej?

Ifølge dagbladet Børsen forhandles der iøjeblikket om en ny statslig redningsplan til de danske banker. Redningsplanen skal netop forhindre, at bankerne tvinges til at lukke ned for deres udlån.

Hvis staten går ind og bliver medejer af bankerne, bør det efter Henrik Sass Larsens mening være en midlertidig løsning.

- Vi skal ikke for tid og evighed eje bankerne. Det er der ikke noget perspektiv i, siger han.