S: Svært at spå om vi genåbner Irak-kommission

Det er ikke længere så sikkert, at Socialdemokraterne vil genåbne kommissionen. Det sker efter, at LA har samlet flertal for at offentliggøre dokumenter.

Ikke-klassificerede dokumenter om den danske krigsindsats i Irak står til at blive offentliggjort efter nytår. Det er dog usikkert, om Irak-kommissionen nogensinde bliver genåbnet. (Foto: Niels Ole Qvist © Scanpix)

Socialdemokraterne ønsker, at Irak- og Afghanistan-kommissionen bliver genåbnet hurtigst muligt.

Men om partiet selv vil stå for genåbningen, hvis Socialdemokraterne kommer til magten efter næste folketingsvalg om tre-fire år er ikke sikkert.

Det afhænger af, hvad der står i de tusindvis af ikke-klassificerede dokumenter fra den lukkede Irak-kommission, som med Liberal Alliances mellemkomst ser ud til at blive offentliggjort efter nytår.

- Vi ved selvsagt ikke, hvad der står i de dokumenter, og derfor er det mest reelle, at vi nu får dokumenterne offentliggjort, og så tager vi stilling til, hvad der skal ske på den baggrund, siger retsordfører Trine Bramsen (S).

- Giver det mest mening at genåbne Irak- og Afghanistan-kommissionen, også selvom det først er om tre-fire år, giver det anledning til nye beslutninger eller nye handlinger i Folketinget? Min anbefaling til regeringen vil stadig være, at de dropper nedlæggelsen af kommissionen, og hurtigst muligt får den genåbnet, så de kan gøre deres arbejde færdigt. Det vil være det mest hensigtsmæssige for alle.

Socialdemokraternes formand, Mette Frederiksen, sagde i et interview med Politiken den 6. september, at partiet ”med stor sandsynlighed” vil genåbne Irak-kommissionen, når regeringsmagten skifter hænder.

Det er fortsat holdningen i partiet, understreger Trine Bramsen.

- Det er klart holdningen. Vores formand står for partiets linje. Men her taler vi jo om noget, der først sker om fire år. De her dokumenter ønsker vi at få frem i lyset hurtigst muligt, så vi kan sikre, at vi får det nødvendige vidensgrundlag, så vi ikke træffer forkerte beslutninger i Folketinget, og så vi kan lære af de beslutninger, der blev truffet op til dansk deltagelse i Irak og Afghanistan.

Må tage stilling om tre-fire år

Når et flertal udenom regeringen til januar sandsynligvis stemmer for, at de ikke-klassificerede dokumenter fra Irak-kommissionen skal offentliggøres, kan det dog vise sig, at det slet ikke bliver nødvendigt at genåbne kommissionen, når magten en dag skifter hænder.

- Nu ser det ud til, at vi får offentliggjort dokumenterne, og hvad der kommer til at ske i forlængelse af det, det er svært at spå om, siger Trine Bramsen.

- Det vigtige er, at vi har fokus på, hvilke oplysninger, der på kort sigt kommer frem. Så må vi om tre-fire år tage stilling til, om der er behov for at genåbne kommissionen. Som det ser ud nu, mener jeg, at der er et behov for at genåbne den.

Kommissionsformand Michael Kistrup sagde, da Mette Frederiksen åbnede for genåbningen, at man må begynde helt forfra, hvis kommissionen skal genåbnes. Risikerer man ikke, at det hele bliver forældet?

- Vi er ude i tankeeksperimenter om noget, der ligger langt ude i fremtiden. Det, jeg har fokus på, er, at vi får offentliggjort de her dokumenter, og at vi får lov at læse dem igennem. Så må vi på den korte bane tage stilling til, hvad der skal ske. Er der belæg for at stille nogen til ansvar, er der belæg for, at Folketinget går videre med initiativer på baggrund af de dokumenter, der bliver offentliggjort? Så må vi om tre-fire år tage stilling til, om der er behov for at genåbne kommissionen, hvis regeringen fortsætter sin modstand mod at få oplysninger på bordet om krigsgrundlaget, siger Trine Bramsen.

Da kommissionen blev lukket, skulle den lige til at gå i gang med vidneafhøringer. Men vidnerne bliver jo også ældre og ældre. Hvornår giver det ikke længere mening at tale om en genåbning?

- Det vil jeg ikke forholde mig til. Jeg vil forholde mig til, at der ligger noget viden, som er utroligt vigtigt, at vi får frem i lyset. Det er viden, som er nødvendig for, at vi som demokratisk valgt Folketing kan træffe de bedste beslutninger på et oplyst grundlag i fremtiden. Derfor er jeg interesseret i, at oplysningerne kommer frem. Regeringen har nedlagt Irak- og Afghanistan-kommissionen. Nu får vi så oplysninger frem i en anden form, som offentligheden og Folketinget kan forholde sig til, og hvad der kommer til at ske i de kommende tre-fire år, vil selvfølgelig også have betydning for behovet for eksempelvis vidneafhøringer i fremtiden.

Facebook
Twitter