S: For tidligt at tale om et S-R-regeringssamarbejde

Det er endnu for tidligt at sige, om Socialdemokraterne og Radikale kan indgå i et eventuelt regeringsamarbejde, lyder det fra Socialdemokraternes udlændingeordfører Dan Jørgensen.

Uenighed om indslusningsløn og asylpolitik gør det sværere at mødes i et eventuelt regeringssamarbejde. (Foto: Sara Gangsted © Scanpix)

Der er for lang tid til et kommende folktingsvalg til, at man skal begynde at diskutere udlændingepolitikken i et eventuelt kommende S-R-regeringssamarbejde.

Det siger Socialdemokraternes udlændingeordfører Dan Jørgensen, efter at flere radikale storkredsformænd i dag udtrykker skepsis over for, hvorvidt sådan et samarbejde kan lade sig gøre:

- Det er alt, alt for tidligt at udtale sig om det endnu. Der er langt tid til et folketingsvalg, og det er for tidligt at udtale sig om den politiske og den parlamentariske situation, siger han.

DR Nyheder har talt med ni ud af de 10 radikale storkredsformænd - og seks af dem mener, at et regeringssamarbejde med Socialdemokraterne ser sværere ud, efter at partiet har lagt stemmer til en række stramninger på flygtningeområdet.

Kritik fra folketingsgruppen

Ifølge Socialdemokraterne bliver man nødt til at se på antallet af udlændinge, der kommer til Danmark:

- Jeg har ikke nogen holdning til, hvordan man internt i Radikale diskuterer socialdemokratisk politik, men jeg har en holdning til vores politik. Vi har anerkendt, at man bliver nødt til at se på antallet af udlændinge, der kommer til Danmark for at kunne gennemføre en ordentlig integration, siger udlændinge- og integrationsordfører Dan Jørgensen (S).

Fra den radikale folketingsgruppe er der i dag også kritik af den tidligere regeringspartners udlændingepolitik.

Næstformand Sofie Carsten Nielsen (R) anklager Socialdemokraternes udlændingepolitik for at være utroværdig og usammenhængende, men det får kun Dan Jørgensen, til at trække på skulderen.

Det er blandt andet smykkeloven og stramninger på familiesammenføringsområdet, der skiller vandene mellem Socialdemokraterne og De Radikale.

Men også hvordan flygtninge skal komme i arbejde, er de uenige om, siger Dan Jørgensen.

- Vi er meget uenige med de radikale i, at de vil indføre en indslusningsløn. Vi har arbejdet i mere end 140 år i mit parti på at sikre ordentlige forhold på arbejdsmarkedet herunder ordentlige lønninger til de lavest lønnede.

- Og det der er med at indføre en indslusningsløn, som også vil presse danske lønmodtagere, det ønsker vi simpelthen ikke siger han.