S-topfolk roste kronik af asyleksperter lønnet af Socialdemokratiet

Flere topfolk fra S roste en kronik af asyleksperter, der roste Socialdemokratiets nye asyludspil. Eksperterne var betalt for at inspirere S-udspillet.

Socialdemokratiet præsenterede sit nye udspil mandag i denne uge - onsdag blev udspillet rost af flere eksperter i en kronik i Berlingske, som flere S-politikere delte og roste. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Scanpix 2018) (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Flere socialdemokratiske toppolitikere fremhæver på sociale medier en kronik i Berlingske af tre eksperter, der roser Socialdemokraternes nye udspil på flygtningeområdet.

Det sker uden at oplyse, at eksperterne bag kronikken siden sommer har været lønnet af partiet til at bidrage med at udvikle det nye Socialdemokratiske udspil.

- Spændende debatindlæg i Berlingske i dag, hvor tre eksperter i flygtninge- og migrantforhold ridser udfordringerne op i et europæisk perspektiv, skriver eksempelvis Socialdemokratiets finansordfører, Benny Engelbrecht, på Facebook og deler et link til kronikken, der blev bragt i Berlingske onsdag.

Socialdemokratiets gruppeformand, Henrik Sass Larsen, skriver følgende på Facebook i forbindelse med et billede af kronikken i onsdagens Berlingske:

- Jeg kan varmt anbefale at læse kronikken i dagens Berlingske skrevet af Jan Olsen og brødrene Lisborg. Som de skriver, så er lejre i Nordafrika den eneste langtidsholdbare løsning på flygtningekrisen, og det kan lade sig gøre, skrev Henrik Sass Larsen.

I løbet af onsdag formiddag og eftermiddag delte også Nick Hækkerup, udenrigsordfører for Socialdemokratiet, Trine Bramsen, retsordfører for Socialdemokratiet, og Socialdemokratiets Christine Antorini kronikken på henholdsvis Twitter og Facebook.

Ingen nævnte, at eksperterne gennem det seneste halve år har udført et stykke arbejde for partiet.

Eksperter kritiserer S-profilers opslag på sociale medier

Johannes Andersen, der er lektor i statskundskab på Aalborg Universitet, mener, at de socialdemokratiske politikere med deres opslag på de sociale medier udelader vigtige oplysninger om, at forfatterne til kronikken faktisk har været på Socialdemokratiets lønningsliste i forbindelse med udformningen af partiets asyl- og udlændingepolitik.

- Her løber den politiske interesse af med den demokratiske anstændighed. De burde have oplyst, at de her eksperter er lønnet af Socialdemokratiet, siger Johannes Andersen.

Erik Albæk, professor i statskundskab og journalistik på Syddansk Universitet, bakker op.

- Sådan noget kan meget let give bagslag, for nu sker der det, at pressen går ind i sagen, siger han.

Roger Buch, der er forskningschef på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, mener, at de socialdemokratiske opslag på de sociale medier udelader vigtige oplysninger.

- Der snyder man på vægten i forhold til borgerne, men der må man også sige, at det ser vi ofte i politik, at man ikke fortæller hele sandheden, eller at man går sådan lidt på kanten i forhold til at oplyse sagerne fuldstændigt og oplyse relationer fuldstændigt, siger Roger Buch.

Han peger dog på, at han ikke mener, det ikke er unormalt i politik.

- Jeg tror i virkeligheden, at det her er noget meget almindeligt, at vi som almindelige vælgere bliver ført bag lyset. Det særlige er måske bare i den her sag, at man kan afsløre, at der foregår den her type af samarbejder, og at de holdes skjult, siger Roger Buch.

Socialdemokratiet og kronikør bekræfter

Socialdemokratiets integrations- og udlændingeordfører, Mattias Tesfaye, bekræfter, at Socialdemokratiet har betalt de tre kronikører for at udføre et stykke arbejde for dem i forbindelse med deres nye udlændinge-, asyl- og integrationsudspil.

- Vi har snakket med en lang liste af mennesker for at prøve at kvalificere vores politik, siger han.

Også Morten Lisborg, der er en af forfatterne bag kronikken og medejer af rådgivningsfirmaet Migration Management Advice, bekræfter, at de har arbejdet for Socialdemokratiet.

- Det er korrekt, at vi har løst en opgave for Socialdemokratiet og fået penge for det. Hvor meget ønsker jeg ikke at oplyse, men vi har arbejdet for dem siden sommer, siger han til DR Nyheder.

Morten Lisborg understreger også, at kronikken er blevet sendt til Berlingske for to til tre uger siden og han siger, at den ikke er bestilt af Socialdemokraterne. Det samme siger Socialdemokratiet.

Da kronikken onsdag blev bragt i Berlingske præsenterede avisen de tre forfattere som rådgivere og ejere af konsulentvirksomheden Migration Management Advice, der rådgiver om international migration, asyl/flygtningepolitik, sikkerhedsspørgsmål mm.

Torsdag bragte avisen en præcisering, hvor der står, at de tre forfattere til kronikken blandt andet har rådgivet og udarbejdet analyser om asyl og migration for Socialdemokratiet.

S: Det tager vi stille og roligt

Socialdemokratiets udlændinge- og integrationsordfører, Mattias Tesfaye, forstår ikke kritikken fra de tre eksperter, som DR Nyheder har været i kontakt med.

- Det tager jeg stille og roligt. Jeg synes, det vigtigste er at forholde sig til deres synspunkter, som jeg synes er interessante.

Du kan ikke se noget problematisk i, at flere socialdemokrater roser og deler en kronik skrevet af nogle eksperter, I har betalt for et stykke arbejde i forbindelse med jeres asyludspil, uden at nævne for deres følgere og Facebookvenner, at de er betalt af jer?

- Jeg forstår ikke, at det skulle være kontroversielt. Det har været fuldstændig offentligt, at vi har holdt konferencer, og vi har interviewet dem til vores medlemsblad. Så svaret er vel nej, siger Mattias Tesfaye.

Facebook
Twitter