S-toppen svarer baglandet: Stramninger er et nødvendigt værktøj

INTERVIEW: Kritik fra en lang række kreds- og lokalformænd møder forståelse på Christiansborg.

Politisk ordfører Nicolai Wammen (S) fastholder trods uroen i S-baglandet nødvendigheden af, at partiet støtter regeringens asylstramninger. (Foto: Thomas lekfeldt © Scanpix)

Det er kun logisk, at der ude i det socialdemokratiske bagland rettes kritik mod partitoppen.

Sådan lyder det fra Socialdemokraternes politiske ordfører, Nicolai Wammen, efter at 12 socialdemokratiske kreds- og lokalformænd er stået frem og har kritiseret Mette Frederiksen og den øvrige S-ledelse for at støtte Venstre-regeringens asylstramninger.

Særligt stramningerne af familiesammenføringsreglerne møder modstand i mange S-kredse.

Nicolai Wammen, hvad siger du til kritikken?

- Det er naturligt, at der i et parti er en diskussion om så svære spørgsmål, og det er der altså også hos Socialdemokraterne. Men vi har lagt den kurs, som, vi mener, er rigtig. Hvor vi på den ene side hjælper mennesker i nød, men også tager højde for, at antallet betyder noget, hvis vi som velfærdssamfund skal kunne følge med.

12 ud af 20 kreds- og lokalformænd siger, at de her stramninger ikke er forenelige med socialdemokratiske værdier. Er det ikke mange, der er kritiske?

- Jamen, vi har en debat i Socialdemokratiet, og der er mange holdninger. Det ændrer ikke på, at vi som Danmark står med en kæmpe udfordring med de rigtig mange asylansøgere, vi ser netop nu. Og det er en socialdemokratisk værdi at passe godt på mennesker i nød, men samtidig også at passe godt på det danske velfærdssamfund, og det er det, vi mener, at vi gør med den politik, vi fører.

Baglandet

DR Nyheder har talt med i alt 20 socialdemokratiske kreds- og lokalformænd, hvoraf 12 er kritiske over for partiets nuværende asyl- og flygtningepolitik, mens fem bakker op om linjen. Tre ønsker ikke at kommentere.

Men gør det ikke indtryk, når så mange i jeres bagland siger, at de ville have stemt noget andet nede i folketingssalen, hvis det var op til dem?

- Jeg synes, det er godt, at der er debat, og det er helt naturligt, at der også kan være forskellige holdninger om så svære spørgsmål. Det ændrer bare ikke på, at vi står med en kæmpe udfordring som Danmark, og der har vi lagt en kurs, hvor vi hjælper rigtig mange mennesker i nød, men samtidig siger, at antallet betyder noget. Det er derfor, at vi har været med til de stramninger. Ellers kan vi som Danmark ikke følge med.

Har du som politisk ordfører oplevet en sag, der har skabt så meget uro i baglandet?

- Jeg oplever det som, at der er en debat i baglandet, og alle er klar over, at vi står med en kæmpe udfordring. Jeg mener sådan set, at noget af det, vi gør i øjeblikket med at komme ud og snakke med medlemmer, er rigtig godt, så de kan høre, hvad vi tænker på Christiansborg, og vi selvfølgelig også kan få deres tanker med hertil.

Kan du forstå, at de er bekymrede og uforstående over for den linje, I har lagt på Christiansborg?

- Jeg synes, det er naturligt, at der i en sag - der så svær, som det vi ser nu med de mange flygtninge - er en diskussion, og at der også kan være forskellige holdninger. Men vi ligger fast på en kurs, hvor vi både hjælper mennesker i nød og tager hånd om det danske velfærdssamfund. Det her er jo ikke en udfordring, der ser ud til at forsvinde. Det er noget, vi skal højde for mange år frem.

Flere siger, at Socialdemokraterne også står for en humanitær og medmenneskelig politik, og hvis vi ville, så kunne vi godt hjælpe. Det er ikke bare et spørgsmål om økonomi. Har Socialdemokraterne helt skrottet det medmenneskelige?

- Jeg tror, man skal huske på, at Danmark hjælper rigtig mange flygtninge og asylansøgere. Vi er et af de lande i EU, der hjælper flest. Men samtidig kan vi også se, at det giver nogle kæmpe udfordringer for det danske velfærdssamfund. Derfor må man også være åben og ærlig og sige, at antallet betyder noget, og de lovforslag, vi stemmer for, er de værktøjer, vi har til at have indflydelse på, hvor mange, der kommer til Danmark.

Kritikken fra baglandet går især på stramningerne på familiesammenføringsområdet. Hvordan kan du som socialdemokrat forsvare, at eksempelvis et barn skal vente tre år på at få sin mor eller far til Danmark?

- Vi står i en helt ekstraordinær situation lige nu, hvor rigtig mange flygtninge er på vej gennem Europa, og utroligt mange søger asyl i Danmark. Der har vi altså sagt, at antallet betyder noget i forhold til, om vi kan løfte det pres i Danmark eller ej. De tre år er et af de værktøjer, vi kan bruge for at begrænse, hvor mange der vælger at søge asyl i Danmark.

Ville I også have foreslået de her tre år, hvis I havde haft regeringsmagten?

- Vi stemmer for den her lovgivning, fordi vi mener, at det er et vigtigt værktøj til at have styr på, hvor mange mennesker, der kommer til Danmark. Vi vil gerne både hjælpe mennesker i nød, og det gør vi også, men samtidig være meget opmærksomme på, at antallet betyder noget. Hvis vi skal kunne passe godt på vores velfærdssamfund, så er vi også nødt til at sige, at vi skal kunne følge med. Det betyder også, at der er grænser for, hvor mange, der kan komme hertil.

Er du stolt over, at man for nogen grupper gør, at der skal gå tre år, før man kan blive familiesammenført?

- Jeg mener, at vi har lagt en ansvarlig kurs, hvor vi på den ene side hjælper mennesker i nød, som er på flugt, men samtidig siger, at vi skal kunne følge med i det danske velfærdssamfund. Det her er ikke en udfordring, der ser ud til at forsvinde, og det er også grunden til, at vi laver nogle stramninger, så vi får de bedste muligheder for, at Danmark kan håndtere den her situation, så vi både hjælper mennesker, men samtidig passer godt på vores velfærd.

Men man kunne vel også have argumenteret for, at I ved forhandlingsbordet skulle have kæmpet for, at den her del med familiesammenføring og de tre år, skulle ud af lovforslaget, så også jeres bagland ville have set med mere milde øjne på den samlede pakke?

- Vi ser det her som en samlet pakke, som vi har stemt for. Vores hensigt er på den ene side at hjælpe mennesker i nød og på flugt, og det gør vi i Danmark, men samtidig sige åbent og ærligt, at antallet, der kommer hertil, har betydning, og vi skal kunne følge med. Lige nu står vi med en kæmpe udfordring, som ikke ser ud til at blive mindre i de kommende år. Det er grunden til, at vi står bag de stramninger.