- Det er en pivskæv plan.
Sådan sagde finansminister Nicolai Wammen (S) i går om De Konservatives økonomiske plan, der letter skatter og afgifter for 40 milliarder kroner og afskaffer topskatten helt.
Planen skal blandt andet finansieres med at bruge færre penge på det offentlige og ved at fjerne det socialdemokratiske guldæg, Arne-pensionen.
Om det er fjernelsen af topskatten eller afskaffelsen af Arne-pensionen, der har fået socialdemokrater til tasterne efter De Konservatives pressemøde, står ikke helt klart. Men flere fremtrædende medlemmer var efterfølgende ude med riven efter Søren Pape Poulsen på de sociale medier.
- Nå, men så får vi vist alligevel den folkeafstemning om retten til tidlig pension, velfærd frem for skattelettelser til de rigeste, investeringerne i uddannelse og klimaambitionerne. Herligt. Velkommen til, Søren Pape Poulsen, skrev beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard.
Den politiske ordfører for Socialdemokratiet, Rasmus Stoklund, var også klar i mælet og mente, at der nu var en klar skillelinje i dansk politik op mod valget.
- Respekt for, at Konservative bekender klar, mørkeblå kulør frem for at putte med ambitionerne. Nul topskat, forgyld højtlønnede, ned med selskabsskatten, afskaf Arne-pension og efterløn og offentlig nulvækst. En klar skillelinje i dansk politik – og i Socialdemokratiet vil vi det modsatte, skrev han.
Afviser Papes plan - ikke topskattelettelser
Men selv om finansminister Nicolai Wammen var klar i mælet, da DR i går efterspurgte et svar på, om Socialdemokratiet kunne støtte De Konservatives skatteplan, var der mere uld i mund, da DR spurgte til en garanti for, at der ikke vil komme topskattelettelser med socialdemokratiske stemmer efter valget.
I snakker jo om, at I godt kunne tænke jer en bred regering hen over midten efter det valg, der formentlig kommer snart. Kan du garantere, at Socialdemokratiet ikke vil lette topskatten?
- Det, De Konservative lægger op til, er at fjerne topskatten og dermed give en kæmpestor skattelettelse til direktør-familien og dem, der tjener allermest i det danske samfund. Og ja, det kommer vi ikke til at gøre fra Socialdemokratiets side. Det er et skævt forslag, og det er ikke det, Danmark har brug for, siger han uden at give en garanti.
Første skridt for De Konservative er jo at hæve topskattegrænsen. Kan I heller ikke være med til det?
- Vi ser jo det her som en samlet plan fra De Konservative, som gør, at direktøren får en kæmpestor skattelettelse, mens slagteriarbejderen og sosu-assistenten mister retten til Arne-pensionen. Og nej, det kan vi ikke være med til, sagde Nicolai Wammen.
Tilbage i 2012 hævede S-R-SF-regeringen topskatten med de blå partier til stor frustration for Johanne Schmidt-Nielsen, der dengang var politisk ordfører for støttepartiet Enhedslisten.
DR har igen i dag spurgt i Finansministeriet, om Nicolai Wammen vil give en garanti for, at Socialdemokratiet ikke vil lempe på topskatten efter valget. Han vil ikke kommentere, men henviser til finansordfører Benny Engelbrecht.
Finansordføreren vil heller ikke give garantier
På Socialdemokratiets sommergruppemøde tirsdag opfordrede statsminister Mette Frederiksen gentagne gange De Konservatives formand og Venstres formand til igen at overveje, om de ikke skulle forsøge at indgå i en regering sammen efter valget.
Og netop med de to partiers velkendte økonomiske politik, der også endte med at slå gnister på grund af topskattelettelser under Lars Løkke Rasmussens seneste regering, er det ikke utænkeligt, at Socialdemokratiet kan komme til at bøje sig i et kompromis efter valget.
Heller ikke Socialdemokratiets finansordfører, Benny Engelbrecht, vil give en garanti for, at Socialdemokratiet ikke kommer til at lægge stemmer til at lempe topskatten efter valget.
Kan du give vælgerne en garanti for, at Socialdemokratiet ikke kommer til at bidrage til at lempe på topskatten efter valget?
- Det er ikke vores politik at lette eller lempe på topskatten. Vi synes faktisk, at topskattegrænsen ligger et rigtig fint sted. 552.000 kroner skal man tjene årligt, før man betaler topskat. Det betyder, at det er de færreste, der betaler det – med andre ord er det de bredeste skuldre, der tager det tungeste læs, siger han.
I har lige holdt sommergruppemøde, hvor statsminister Mette Frederiksen jo appellerede til, at Venstre og Konservative bør overveje at gå i regering med jer efter et valg. Kan du så garantere, at I ikke ender med at lægge stemmer til topskattelettelser, hvis I kommer i regering med et af de to partier?
- Vi har jo eksempelvis hævet beskæftigelsesfradraget, så det er jo ikke sådan, at vi er imod skattelettelser, hvis det giver mening og er til gavn for samfundet.
- Skattereformer og andet vil vi gerne være med til. Vi synes bare ikke, at der er nogen grund til hverken at fjerne topskatten eller ændre på de grænser, der er for, hvornår man kommer til at betale topskat.
- Det er faktisk meget fornuftigt, at vi, der tjener mest her i samfundet, også er med til at bidrage lidt mere, end borgere i øvrigt gør, siger han.
Men forekommer det ikke hyklerisk, at I skyder så meget på Søren Pape Poulsen og hans topskatteplan, uden at I vil garantere, at I ikke vil lempe topskatten efter valget?
- Hvis det så er muligt at lave reformer, så vil Socialdemokratiet først og fremmest være optaget af, hvordan vi sikrer, at den brede befolkning også får noget mere mellem hænderne – ikke mindst i en situation, hvor inflationen er høj.
Men du kan ikke garantere, at I ikke kommer til at lempe på topskatten efter valget?
- Jeg kan garantere, at det ikke er socialdemokratisk politik. Og så er det klart, at vi også kan konstatere, at der siden 2014 og frem til nu faktisk er gjort rigtig meget, så ganske mange sygeplejersker og almindelige arbejdere, som tidligere skulle betale topskat, ikke skal gøre det mere, siger han.
Er det ikke hyklerisk at skyde så meget på Søren Pape Poulsen og tegne så tydelig en skillelinje i dansk politisk op, når du ikke kan garantere, at I ikke vil lave topskattelettelser efter valget?
- Det er en meget, meget skæv måde at fordele goderne i Danmark på at tage fra dem, som har brug for en ordentlig ældrepleje, ordentlig børnepasning og andet og så give det til dem, der har allermest i forvejen. Det er ikke og bliver aldrig socialdemokratisk politik, siger han.
Folketingsvalget skal senest afholdes 4. juni næste år - men Radikale Venstre har truet med at vælte regeringen, hvis valget ikke er udskrevet, når Folketinget åbner 4. oktober.