Tema Kontanthjælpsloftet

S trods imødekommelse: Kaos om kontanthjælpsloftet

Det er langt fra nok, at forligspartierne undtager endnu en gruppe fra kontanthjælpsloftet, mener Socialdemokraterne.

- Du får ikke en psykisk syg i arbejde ved at tage penge fra ham, siger Leif Lahn Jensen (S) om regeringens kontanthjælpsloft. (Foto: Thomas lekfeldt © Scanpix)

Selvom forligspartierne nu undtager endnu en gruppe handicappede fra kontanthjælpsloftet, får det ikke Socialdemokraterne til at mildne kritikken.

Heller ikke selvom undtagelsen følger et ændringsforslag fra det store oppositionsparti til punkt og prikke.

- Jeg mener, at der er fuldstændigt kaos, for der er stadig masser af handicappede, som mister penge - for eksempel døve og psykisk syge, som måske er jobparate, men hvor der ikke er et rummeligt arbejdsmarked, siger beskæftigelsesordfører Leif Lahn Jensen (S).

Kontanthjælpsloftet

Blå blok er blevet enige om nye regler for det, som kaldes kontanthjælpsloftet - altså grænsen for, hvor meget folk kan modtage i offentlige ydelser. Mindre ferie, mindre boligstøtte og krav om mindst 225 timers arbejde på et år er blandt de nye regler.

Gå til tema

I sidste uge besluttede forligspartierne at undtage handicappede, der var blevet anvist af kommunen til en handicapbolig. Nu gælder det så alle handicappede, der bor i en særlig handicapbolig.

Men der er stadig noget helt grundlæggende forkert ved kontanthjælpsloftet, lyder det fra Leif Lahn Jensen.

- Man skulle bare have holdt fast i den kontanthjælpsreform, vi lavede i 2013 under en S-ledet regering. Den gjorde noget helt andet end den her reform, for den fjernede de barrierer, folk har for at komme i arbejde. Du får ikke en psykisk syg i arbejde ved at tage penge fra ham, siger han.

Lovforslaget om kontanthjælpsloftet har opbakning fra samtlige af regeringens støttepartier og sætter et loft over, hvor meget en person kan få i ydelser fra det offentlige.

Loftet fungerer altså ikke ved, at der skæres i selve ydelsen, men i andre ydelser såsom boligstøtten.

Derfor ville lovforslaget - i sin oprindelige form - ramme handicappede med høje huslejer.

Selve kontanthjælpsloftet har til mål at give kontanthjælpsmodtagere øget incitament til at komme i arbejde og væk fra passiv forsørgelse. Før undtagelserne slog regeringen fast, at lovforslaget ville øge arbejdsudbudet med 650 fuldtidstillinger.