S-udspil: Netflix og HBO skal bidrage til finansieringen af dansk indhold

Internationale aktører skal blandt andet bidrage med en procentdel af deres indtjening i Danmark, mener S. Kulturministeren tvivler.

Ifølge Socialdemokratiet skal internationale aktører, som for eksempel Netflix, bidrage til finansieringen af dansk indhold. (Foto: © Mike Blake, Scanpix)

Netflix og HBO skal i fremtiden bidrage til udviklingen og finansieringen af dansk indhold.

Det foreslår Socialdemokratiet i forbindelse med de kommende medieforligsforhandlinger. Forslaget er en del af partiets samlede medieudspil, der bliver præsenteret inden længe.

S har tidligere kredset om idéen sammen med Dansk Folkeparti og kritiseret internationale streamingtjenester for at "nyde godt af dansk kultur uden at bidrage til udviklingen af den."

S: Urimeligt at tjenester ikke bidrager

Netflix alene omsætter årligt for mere end en milliard kroner i Danmark.

Og det er urimeligt, at tjenesterne ikke bidrager til udviklingen af dansk indhold, mener Mogens Jensen, Socialdemokratiets kultur- og medieordfører.

- Vores vigtigste krav ved de kommende medieforligsforhandlinger er, at vi i fællesskab bruger de redskaber, vi kan bruge til at få de internationale aktører til at bidrage til dansk indholdsproduktion.

Derfor foreslår S, at streamingtjenester eksempelvis skal bidrage med fem procent af deres indtjening i Danmark til en fond, som producenter af dansksproget indhold kan søge penge hos.

- Og det kan streamingtjenesterne også selv vælge at gøre brug af, siger Mogens Jensen.

Flere penge til dansk indhold

Udspillet fra S ligner på flere områder en rapport fra december 2017, der er udgivet af et ekspertudvalg under Kulturministeriet.

Ifølge professor ved Københavns Universitet og formand for udvalget, Thomas Riis, er der klare fordele ved, at streamingtjenester bidrager til dansk indhold.

- Ganske simpelt skaber det flere penge til dansk indholdsproduktion, og derudover vil det skabe en øget aktivitet i det danske produktionsmiljø.

- Omvendt kan man risikere, at tjenesterne vil opfatte afgiften som en byrde, og at de vil trække sig ud af landet, hvis de synes, det er for dyrt, siger Thomas Riis.

Bredt flertal

I år udkommer den første danskproducerede Netflix-serie nogensinde.

'The Rain' produceres af det danske selskab Misofilm, som også har lavet DR-serien '1864' og TV 2-serien 'Rita', og mange af optagelserne er lavet ved Næstved på Sjælland.

'The Rain' bliver den første danskproducerede Netflix-serie. (© Misofilm / Netflix)

Udspillet fra S møder opbakning fra både Venstre, Dansk Folkeparti og Alternativet.

- I et lille land som Danmark kræver produktionen af dansk medieindhold investeringer, og de kommer ikke af sig selv, og derfor synes jeg, at det er et fornuftigt forslag, siger Britt Bager, Venstres kultur- og medieordfører.

Også Dansk Folkepartis medieordfører, Morten Marinus, er glad for udspillet fra S.

- Vi ser i større grad, at tjenesterne vil have dansk indhold på deres platforme, og så nytter det ikke noget, at de kun skummer fløden. De skal også være med til at betale, siger han.

Kulturminister: Løser ikke danske mediers udfordringer

Mens medieudspillet møder opbakning på tværs af folketinget og i regeringspartiet Venstre, så stiller kulturminister Mette Bock (LA) sig tvivlende over for forslaget.

- Jeg tror ikke, at det løser de udfordringer, som danske medier står over for, siger Mette Bock.

Men anerkender du pointen fra S om, at internationale aktører, der tjener penge i Danmark, fremover skal være med til at finansiere dansk indhold?

- De er jo sådan set allerede på vej til det. Netflix er ved at investere i flere produktioner i Danmark i øjeblikket. Det er jo indhold, som danskerne gerne vil betale for, og derfor er det rigtig fint, at de også er begyndt at investere i dansk indhold.

Men du er ikke parat til at pålægge dem en afgift?

- Jeg vil gerne have lov til at præsentere regeringens udspil om ikke så lang tid, siger Mette Bock.

Socialdemokratiets udspil

  • Investeringsforpligtelser for streamingtjenester. Streamingtjenester skal bidrage til finansieringen af dansk indholdsproduktion enten gennem en procentdel af virksomhedens omsætning eller som fast beløb baseret på virksomhedens indtægter. EU-direktiv giver mulighed for dette.

  • Udvidelse af ophavsretsloven. Retransmission skal også omfatte on demand-tjenester, der dermed vil blive sidestillet med tv-tjenester.

  • Kvoter for europæiske produktioner. Danmark skal i EU presse på for, at medietjenesteudbydere, der opererer i EU, underlægges en kvote for europæiske produktioner.

  • Facebook og Google skal medvirke til at finansiere indhold. Distributører som Facebook og Google, der stiller indhold til rådighed for brugere, skal tage ansvar og betale for rettighederne til indholdet.

  • National handlingsplan mod piratkopiering. Planen skal sikre, at streamingtjenester og digitale tjenesteudbydere bidrager til finansiering til bekæmpelsen af piratkopiering. Ligeledes skal der afsættes public service-midler til indsatsen.

  • Kilde: Socialdemokratiet