S undsiger radikal formand: Mellemøsten har overrasket før

R-leder Morten Østergaard har ikke nødvendigvis ret i, at de mange tusinde flygtninge fra Syrien kommer til at være her i mange år, lyder det fra Socialdemokraterne.

Når den radikale leder, Morten Østergaard, melder ud, at de mange tusinde flygtninge fra Syrien kommer til at være her i mange år, kan han være på vildspor.

Sådan lyder det fra Socialdemokraternes politiske ordfører, Ole Hækkerup.

- De færreste kan gøre sig til dommer over, hvordan det ser ud i Syrien om et års tid, siger han til DR Nyheder.

Tror Socialdemokraterne på, at man kan sende syriske flygtninge hjem foreløbig?

- Jeg vil nødig gøre mig til dommer over udviklingen i Mellemøsten eller i Syrien. Jeg er blevet overrasket flere gange. Ingen ved hvordan det ser ud. Og derfor er det fornuftigt, at der er mulighed for, at folk kan vende hjem, siger Ole Hækkerup.

- Det er år

Morten Østergaard er i øjeblikket er på rundrejse i Jordan og Libanon. Her har han blandt andet besøgt verdens næststørste flygtningelejr, Zaatari-lejren i Jordan, hvor der lige nu bor 83.000 syriske flygtninge.

Rundrejsen har overbevist ham om, at der vil gå meget lang tid, før de syriske flygtninge kan vende tilbage til hjemlandet.

- Der er jo ikke nogen, der tror på, at de syriske flygtninge, der kommer til Danmark, kan vende hjem indenfor en kort periode. Det er år, man kigger på, siger Morten Østergaard.

For mindre end to måneder siden vakte regeringen ellers opsigt, da man - med de radikales velsignelse - varslede en kontroversiel begrænsning af visse syriske flygtninges mulighed for at få familiesammenføring.

I fremtiden kræver det i særlige tilfælde, at flygtninge opholder sig i Danmark i minimum et år, før de kan få familien til Danmark. Argumentet for stramningen er, at man håber at kunne sende dem hjem indenfor overskuelig fremtid.

S enig i integration

Men nu kommer de radikale med den opsigtsvækkende udmelding, at de syriske flygtninge kommer til at være her i mange år og derfor skal integreres ordentligt og hurtigt fra dag et.

Socialdemokraternes Ole Hækkerup erklærer sig enig i, at "ingen skal sidde og rådne op i et asylcenter".

- Vi skal gøre, hvad vi kan for at hjælpe dem, når de kommer til Danmark med arbejde og uddannelse. For hvis det viser sig, de efter sagsbehandlingen skal blive i Danmark, så er det fornuftigt, at de er kommet i gang, siger Ole Hækkerup.

Hverken Morten Østergaard eller Ole Hækkerup vil droppe de planlagte stramninger.

Ifølge S-ordføreren er stramningerne rigtige, fordi de blandt andet sender et signal ud i verden om, at det er svært at komme til Danmark.

- Vores kurs skal sørge for, at det antal flygtninge, der kommer til Danmark, kommer i et tempo og omfang, så det kan lade sig gøre at integrere dem, og så det danske samfund kan følge med, siger Ole Hækkerup.

Facebook
Twitter