S: Vi har aldrig sagt, at vi kan finde 1.000 ledige sygeplejersker

Socialdemokratiet vil ansætte 1.000 nye sygeplejersker. Men de findes ikke i dag, erkender ordfører.

Socialdemokratiet tror på, der kan ansættes 1.000 ekstra sygepleje-hænder. inden et år. Men ordføreren erkender, at de ikke findes i dag. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Det trak overskrifter, da Socialdemokratiet fredag før efterårsferien præsenterede partiets sundhedsudspil på uddannelsesinstitutionen Diakonissestiftelsen på Frederiksberg.

1.000 nye sygeplejersker "hurtigst muligt," lød løftet fra partiformand Mette Frederiksen, mens sundhedsordfører Flemming Møller Mortensen senere satte en endnu mere snæver tidsramme for valgoplægget:

- Vi vil rigtig gerne realisere det i det første år, efter vi har vundet regeringsmagten, siger Flemming Møller Mortensen til DR Nyheder.

I den virkelige verden findes de 1.000 sygeplejersker dog ikke i dag, og det kan også have lange udsigter at finde så mange ekstra hænder, lyder erkendelsen i dag fra partiet. Ledigheden er i bund og antallet af stillinger som regionerne forgæves forsøger at rekruttere til, på det højeste niveau i ti år.

Så mange som muligt

Sundhedsordfører ved da også godt, at det kan blive svært.

- Jeg ved godt, at de 1.000 sygeplejersker ikke findes derude. Men vi vil finde alle dem, der er. Og så vil vi sørge for at sikre, at der bliver uddannet flere sygeplejersker.

Arbejdsløsheden blandt sygeplejersker er under en halv procent. Kan du finde 1.000 nye sygeplejersker indenfor de næste to år?

- Jeg vil håbe, vi kan finde 1.000 nye sygeplejersker...

Men er det realistisk?

- Vi vil finde så mange af de 1.000 som muligt, når vi vinder regeringsmagten, fordi vi vil sætte det her på dagsordenen øjeblikkelig. Vi tror, at vi kan være med til at rekruttere sygeplejersker, som har forladt sundhedsvæsenet til fordel for andre områder, tilbage til sundhedsområdet, fordi vi kommer med så klar en melding.

Afviser at rekruttere fra udlandet

Er det ikke oplagt at se på, hvorvidt man kan rekruttere udenlandsk arbejdskraft?

- Vi har desværre en udfordring med vores sprog. Kigger vi på de nordiske lande, hvor vi ikke har en sprogbarriere for at komme til Danmark og arbejde som sygeplejerske, så mangler Norge rigtig mange sygeplejersker, og det tror jeg også Sverige gør. Så vi har dårlige muligheder for at hente udenlandske sygeplejersker.

Hvad vil du sige til de aktører, der i dag siger, at du ikke kan finde 1.000 ledige sygeplejersker?

- Vi har aldrig nogensinde sagt, at vi kan gå ud og finde 1.000 ledige sygeplejersker. Det billede forsøger vi ikke at skabe. Vi ved godt, hvordan billedet er i dag. Men vi ved også, at rigtig mange af de sygeplejersker, der forlader uddannelsen og faget, gør det fordi, arbejdet og uddannelsen ikke er så attraktiv, som vi kan gøre det.