S vil afskaffe nationale test for de mindste

Socialdemokratiet vil sløjfe nationale test af eleverne i 2. og 3. klasse.

Socialdemokratiet vil afskaffe de nationale test for de mindste klasser, lyder det fra partiets formand, Mette Frederiksen. (Foto: claus fisker © Scanpix)

Socialdemokratiet ændrer nu kurs, når det kommer til de omdiskuterede nationale test, som eleverne i landets folkeskoler tager fra 2. klasse.

Børn i 2. og 3. klasse skal nemlig ikke længere tage de nationale test, hvis det står til Socialdemokratiet.

- Jeg synes, det er for tidligt med nationale test, når børnene kun er 8-9 år. Jeg er ikke sikker på, at de er klar til at gå igennem den proces, som en national test er, siger partiets formand Mette Frederiksen.

Fra eleverne går i 2. til 8. klasse er der ti obligatoriske nationale test, hvor man tester elevernes faglighed i forskellige fag for at give lærerne et indblik i den enkeltes niveau.

Det var Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti, der sammen med den daværende Venstre-ledede regering i 2006 besluttede, at man skulle evaluere landets folkeskoleelever via standardiserede, nationale test.

Men nu ønsker Mette Frederiksen, at testen helt skal droppes for de mindste, mens den for de øvrige klassetrin skal ændres.

- Jeg tror også, at vi må være ærlige og sige, at der måske er skabt en lidt usund præstationskultur blandt vores børn og unge, og den er potentiel farlig, derfor bliver vi nødt til at diskutere det her, siger hun.

Ifølge Socialdemokraterne skal der dog være en form for vurdering af alle klassetrin, men hvordan den skal være, vil partiet ikke selv komme med bud på. I stedet peger Mette Frederiksen på, at forældre, elever, lærere og skoleledere sammen skal være med til at nytænke testene.

DPU: Den nationale test burde helt afskaffes

Det er en god idé at afskaffe den nationale test for de mindste børn, lyder det fra Jeppe Bundsgaard, der er professor på DPU, Danmarks institut for Pædagogik og Uddannelse:

- Det er en ret stor belastning for så forholdsvis små børn, når de deltager i denne her type test, som tillægges rigtig meget værdi af deres lærere og forældre. Det er kommet til udtryk ved, at vi i nogle undersøgelser har set, at mange børn bliver kede af det, og oplever det som en stor belastning, siger han.

Ifølge Jeppe Bundsgaard burde de nationale test også afskaffes i de øvrige klassetrin:

- Der er stor usikkerhed forbundet med testenes resultater, så lærerne får reelt ikke nogen ny viden. Og så er det, der bliver målt, elevernes tekniske færdigheder, hvor det man i virkeligheden har brug for at vide, er, om eleverne kan bruge den viden, de har tilegnet sig i skolen, til nogle mere vigtige ting end bare at løse regnestykker og sætte streger i sammensatte ord.

Enhedslisten og SF bakker op

Enhedslisten er tilfreds med, at Socialdemokratiet vil afskaffe testen for de yngste elever, men de så gerne, at de nationale test helt blev afskaffet:

- Når de (red. Socialdemokratiet) nu har erkendt, at testene ikke er formålstjenlig for de yngste elever, så burde de kigge på forskning og meldingerne fra lærerne om de større elever og så tage samme skridt der, siger Jakob Sølvhøj, der er folkeskoleordfører for Enhedslisten.

Hos SF mener de, at de nationale test burde være frivillige for skolerne og bakker op om et afskaffe den i de mindste klasse:

- Vi kan se, at de små børn, der udfører de nationale test, de mistrives. Det er mange, der begynder at græde under testene, og der er nogle, der slet ikke har lyst til at gå i skole, når der er test. Derfor har vi i langt tid sagt: sløjf de nationale test for de små klasser, siger Jacob Mark, der er undervisningsordfører hos SF.

Om Socialdemokratiets forslag skriver undervisningsminister Merete Riisager (LA) til DR Nyheder:

- De nationale test er et vigtigt redskab til at løfte fagligheden i vores skoler. Jeg drøfter gerne med forligskredsen, når der kommer forslag til, hvordan vi bruger dem bedst muligt.

Facebook
Twitter