S vil bygge hurtigtog fra Aalborg til København

Socialdemokratiet vil have dobbelt så mange til at rejse med tog og bus, og vil derfor blandt andet have højhastighedstog mellem Aalborg og København.

Alle tog skal i fremtiden køre på el, mener Socialdemokratiet. (© DSB)

Socialdemokratiet vil i de næste 20 år investere 200 milliarder kroner i den kollektive trafik.

Pengene skal blandt andet bruges til at bygge spor, så der kan køre højhastighedstog mellem de fem største byer, Aalborg, Århus, Odense, Esbjerg og København. Det skal nedbringe transporttiden fra Århus til København til halvanden time mod de nuværende tre timer.

Pengene skal også bruges til at lave letbaner i Odense, Århus og København og en nærbane i Aalborg. Når de nye spor til højhastighedstogene er klar, skal der på de eksisterende spor, laves et S-togslignende system i Østjylland.

5 kroner pr. buspassagerSamlet vil Socialdemokratiet have dobbelt så mange til at rejse med bus eller tog, som i dag.

For at få flere med busserne vil partiet give busselskaberne 5 kroner pr. ekstra passager, de får med bussen.

Billigere biler - dyrere at køreSocialdemokraterne foreslår desuden, at sænke registreringsafgiften på de miljørigtige biler.

For biler, der udleder mindre end 110 gram CO2 pr. kilometer, skal der slet ikke betales registreringsafgift. For biler, der udleder mellem 110 og 120 gram bliver afgiften 75 procent lavere end i dag, og mellem 120 og 130 gram halveres afgiften. Registreringafgiften på biler, der udleder mere end 130 gram, ændres ikke.

Pengene til de lavere afgifter skal komme fra en vejafgift på 27 øre pr. kørt kilometer. Det svarer til 5.400 kroner om året, hvis man kører 20.000 kilometer.

Til gengæld vil Socialdemokratiet over de næste 20 år bruge 96 milliarder kroner på at sætte vejene i stand.

Cyklisterne er ikke glemt i udspillet. Socialdemokratiet vil afsætte 250 millioner kroner om året, som skal hjælpe kommunerne med at forbedre cykelstierne.

Hvad mener du om forslaget?