S vil fritage handicappede fra kontanthjælpsloft

DF møder samtidig kritik for at støtte lov, der rammer samfundets svageste.

Socialdemokraternes beskæftigelsesordfører, Leif Lahn, er i dag blevet klogere om handicappede på kontanthjælp, siger han selv. (Foto: Thomas lekfeldt © Scanpix)

Mange handicappede både kan og vil gerne arbejde, men kommer meget ofte bagerst i jobkøen på grund af fordomme.

Det mener Leif Lahn, beskæftigelsesordfører for Socialdemokraterne, som nu stiller et ændringsforslag til regeringens lovforslag om et nyt kontanthjælpsloft.

Loftet vil for nogle handicappede medføre en nedgang i sociale ydelser på op mod 2.400 kroner om måneden, men Socialdemokraterne vil med ændringsforslaget helt fritage handicappede for at være omfattet af regeringens kontanthjælpsloft.

- Den her gruppe har sværere ved at komme i arbejde frem for almindelige kontanthjælpsmodtagere, og det gør, at de bare bliver ramt rigtig, rigtig hårdt af det her kontanthjælpsloft, siger Leif Lahn til DR Nyheder.

Jeg er bare blevet så klogere efter de besøg og vores snakke med de her grupper i dag, at vi er nødt til at gøre noget.

leif lahn (S)

Her til morgen mødtes han og de øvrige medlemmer af Folketingets Beskæftigelsesudvalg med De Døves Landsforbund og Danske Handikaporganisationer, hvor Leif Lahn med egne ord blev klogere på de handicappedes udfordringer, når de er på kontanthjælp.

- Jeg er bare blevet så klogere efter de besøg og vores snakke med de her grupper i dag, at vi er nødt til at gøre noget. Derfor stiller vi et ændringsforslag om at holde handicappede ude af det her lovforslag, for det rammer dem simpelthen alt for hårdt, siger Leif Lahn.

DF: Svært at lovgive problemerne væk

Regeringen har dog allerede opbakning til sit lovforslag i dets nuværende form, da de tre blå støttepartier på forhånd har sikret flertal for det nye kontanthjælpsloft.

Dansk Folkeparti har dog fået hård kritik for at lægge stemmer til en lov, der rammer de svageste og mest udsatte grupper i samfundet.

Partiets vikarierende beskæftigelsesordfører, Marlene Harpsøe, erkender, at der er et problem, men Dansk Folkeparti vil hverken stemme for Socialdemokraternes ændringsforslag eller stille sit eget.

- Det er rigtig svært at lovgive sig fra et problem, som omhandler fordomme. Det, vi skal se på, er, om vi kan ændre folks indstilling til at have et arbejde og samtidig måske have et handicap som at være døv, siger Marlene Harpsøe.

- Det kan man ikke lovgive sig fra, men vi kan prøve at tage en snak med ministeren i forhold til, hvad vi kan gøre af initiativer, som går i den rigtige retning for de mennesker, som for eksempel er døve og rigtig gerne vil ud på arbejdsmarkedet, siger hun.

Folketinget førstebehandlede i går regeringens forslag om et nyt kontanthjælpsloft. Andenbehandlingen finder sted til marts, hvor Socialdemokraternes ændringsforslag vil blive fremsat.