Hvis du gennemfører en såkaldt fordelsuddannelse, skal du udover et svendebrev eller et eksamensbevis også have en kontant belønning på 50.000 kroner.
Sådan lyder Socialdemokratiets forslag til, hvordan Danmark får flere faglærte - på denne arbejdernes internationale kampdag.
- Der er ganske enkelt alt for få unge, der i dag vælger en erhvervsfaglig uddannelse, og det betyder, at vi kommer til at mangle tusindvis af faglærte håndværkere i fremtiden, siger formand for Socialdemokratiet Mette Frederiksen (S) og fortsætter:
- Vi har gennemført en række ændringer, hvor der har været fokus på praktikpladser og kvaliteten på uddannelserne, men hvis ikke vi ret hurtigt får flere unge til at tage en erhvervsfaglig uddannelse, så kommer vi til at tabe vækst og velstand i Danmark.
Fordelsuddannelser er uddannelser inden for fag, hvor arbejdsgiverne forventer et særligt stort behov for arbejdskraft. I år tæller listen 33 erhvervsuddannelser - og de spænder over vidt forskellige uddannelser som brolægger, bager, glarmester, kranfører, skibsmontør, tagdækker og tjener.
Flere prognoser peger på, at Danmark om ganske få år vil komme til at mangle mange faglærte. I 2025 vil Danmark mangle 70.000 personer med en erhvervsuddannelse, viste en prognose fra Danske Regioner i sommer.
Erhvervsuddannelser er blevet glemt
Da Socialdemokratiet havde regeringsmagten sammen med De Radikale i 2014, indgik man en aftale om "bedre og mere attraktive erhvervsuddannelser" sammen med Venstre, Dansk Folkeparti, SF, De Konservative og Liberal Alliance.
Aftalen opsatte blandt andet to mål. Dels at mindst 30 procent af eleverne i 2025 skal vælge en erhvervsuddannelse direkte efter 9. eller 10. klasse. Og dels, at mindst 67 procent i 2025 skal gennemføre deres erhvervsuddannelse.
Men trods de gode intentioner er der stadig lang vej til målsætningerne. I år har 19,4 procent af eleverne i 9. og 10. klasse søgt ind på en erhvervsuddannelse.
Det er en stigning på knap et procentpoint i forhold til sidste år, hvor andelen var 18,5 procent, men stadig et stykke fra målet. Samtidig dropper fire ud af ti elever ud af erhvervsuddannelserne.
Mette Frederiksen mener, at en økonomisk belønning vil få flere til at søge mod uddannelserne og blive på dem, indtil afgangsbeviset er i hus.
- Vi har begået nogle kæmpe fejl som samfund, fordi vi igennem en årrække har skubbet de unge meget entydigt i retningen af det almene gymnasium og de videregående uddannelser. Nu er vi nødt til at tage nogle utraditionelle metoder i brug. Det kræver en kontant bonus til de unge, siger hun.
Men bør det ikke være folks lyst og ikke en kontant belønning, der er udgangspunktet for uddannelsesvalg?
- Jeg synes, det er vigtigt, at de unge vælger en uddannelse, som de mener, er den rigtige for dem. Men vi må være ærlige at sige, at vi ikke har prioriteret vores erhvervsuddannelser tilstrækkeligt, og det ser vi konsekvensen af nu.
- Vi har skabt et økonomisk råderum i de kommende år, og der foreslår vi, at noget af det skal bruges på et tre-årigt projekt med en kontant bonusordning, siger Mette Frederiksen.
Socialdemokratiet vil finansiere forslaget ved at tage 600 millioner fra det økonomiske råderum. De 50.000 kroner skal der betales skat af, oplyser partiet.