S vil have undersøgt valgreform

Ved valget i sidste uge var valgkredsene større end tidligere. I flere tilfælde afgjorde det personlige stemmetal ikke, hvem der kom i Folketinget. Socialdemokraterne vil derfor have undersøgt konsekvenserne af reformen.

Socialdemokraterne vil have undersøgt, om der er uheldige bivirkninger ved de nye store valgkredse. (Foto: Rasmus Kahlen © DR Bornholm)

Ved valget i sidste uge var valgkredsene større end tidligere. Og der var flere tilfælde, hvor det personlige stemmetal ikke afgjorde, hvem der kom i Folketinget.

Derfor Socialdemokraterne vil have undersøgt konsekvenserne af valgkredsreformen.

Svært at forklare

- Jeg vil godt understrege, at jeg ikke har noget imod dem, der blev valgt. Men det er udemokratisk og svært at forklare borgerne, hvorfor de, der har fået flest stemmer, ikke kommer ind. Derfor skal vi have undersøgt, om det er en utilsigtet konsekvens af reformen, siger socialdemokraten Magnus Heunicke, som selv deltog i reformarbejdet.

Den radikale Simon Emil Ammitzbøll overhalede Ole Glahn på Sjælland, selv om Glahn fik 48 flere stemmer. Socialdemokraten Ole Hækkerup brugte listestemmer til at passere Vibeke Grave, selv om Grave fik 5678 personlige stemmer mod Hækkerups 4797.

I Nordsjælland var Dansk Folkepartis Martin Kelkelund offer for systemet, da han med 1713 personlige stemmer fik 91 flere stemmer end Marlene Harpesøe, der dog endte med at få pladsen i Folketinget.

Personlige stemmetal skal gælde

Magnus Heunicke fornemmer, at de større kredse øger muligheden for at springe foran en kandidat, der har fået flere stemmer, og det blev aldrig belyst i forarbejdet til reformen.

- Det var en stor konference, hvor vi kunne udspørge et panel af eksperter, og der var ingen, der nævnte det her som et problem. Jeg er bange for, at man har forstærket en effekt, der måske var der i forvejen. Jeg tror, det er nyt, at så mange springer foran, siger Magnus Heunicke.

Hvis undersøgelse viser, at valgreformen bytter for meget rundt på kandidaterne, foreslår Magnus Heunicke, at partierne får mulighed for at vælge.

- Hvis der er et problem, så synes jeg, at man som parti skal kunne vælge, at det udelukkende er antallet af personlige stemmer, der er afgørende. Det er ikke noget logik i det andet, siger han.

Facebook
Twitter